Connect with us

Gündem

Türkiye-Birleşik Krallık ticaret hacmi hedefi 25 milyar dolar

İngiltere Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Yardımcısı Ben Aldred, Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması Başmüzakerecisi Ilaria Regondi, Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması Politika ve Strateji Lideri Harriet Ackland, Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi amacıyla, önümüzdeki dönemde başlayacak müzakereler öncesinde görüş alışverişinde bulunmak üzere Egeli ihracatçıları ziyaret etti.

Published

on

İngiltere Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Yardımcısı Ben Aldred, Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması Başmüzakerecisi Ilaria Regondi, Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması Politika ve Strateji Lideri Harriet Ackland, Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi amacıyla, önümüzdeki dönemde başlayacak müzakereler öncesinde görüş alışverişinde bulunmak üzere Egeli ihracatçıları ziyaret etti.

Türkiye, İngiliz şirketlerin yatırım yapması için doğru bir pazar

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Birleşik Krallık, 2023 yılında 11,4 milyar dolarla Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı üçüncü pazar, Ege İhracatçı Birlikleri’nin ise 876 milyon dolarla en çok ihracat yaptığı beşinci pazar konumunda yer alıyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ticaret 19 milyar dolar seviyesinde. Birleşik Krallık’tan yapılan ithalat ortalama 2023’te 5 milyar 959 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi yavaş ilerliyor. Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri ise daha hızlı ilerliyor. Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı heyeti Ege İhracatçı Birlikleri olarak bizi üçüncü kez ziyaret ediyor. İngiltere temsilcileri çok interaktif. Türk ihracatçılarla istişare yapmaya çok önem veriyorlar ve yaklaşımları çok yapıcı. Türk demir çelik sektörü her sene evrim geçiriyor. Türkiye’nin standartları çok yüksek, altyapısı çok güçlü. STA kapsamında İngiliz yatırımcılar ülkemizin teknoloji potansiyelini kullanabilir. Birleşik Krallık’ın istediği standartlarda üretebiliriz. Türkiye, İngiliz şirketlerin yatırım yapması için doğru bir pazar. Yeni, modernize edilmiş bir STA ile ilişkilerimizi daha da güçlendirerek ilk aşamada ikili ticaret hacmini 25 milyar dolara sonrasında da daha ileriye taşıyacağımızı öngörüyoruz.” dedi. 

Birleşik Krallık’a gıda ihracatı 2 milyar dolara çıkacak

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise “Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı heyeti tek tek sektörlerimize taleplerini sordu. Ege Bölgesi olarak Türkiye’de tarım ürünleri ve organik ürün ihracatında lider konumdayız. Ege’den en Birleşik Krallık’a en fazla ihracat yaptığımız sektörlerimiz kuru meyve, konfeksiyon, yaş meyve sebze mamuller ve su ürünleridir. Son 10 senede ticaretimizde yüzde 70’lik artış yaşandı. Birleşik Krallık çekirdeksiz kuru üzümde açık ara lider pazarımız. Türkiye İngiltere’nin en önemli tedarikçileri arasında yer alıyor. Geçen sene Birleşik Krallık’a yönelik başlattığımız Ticaret Bakanlığımızın desteklediği Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projemiz (UR-GE) ile gıda sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımızı bir araya getirerek, uluslararası pazarlarda sürdürülebilirlik teması altında yeni regülasyonlar ve standartlara uyum sağlayabilmelerini, rekabet güçlerini artırmayı hedefliyoruz. Meyve Sebze Mamulleri Sektöründe gerçekleştireceğimiz Turquality Projesi’nde de Birleşik Krallık’ta Türk gıda ürünlerinin tüketicilere ve sektör profesyonellerine tanıtımı yapılacak. Bu temaslarla ve STA ile birlikte ihracatımızın daha da artacağını öngörüyoruz. Birleşik Krallık’a Türkiye geneli 1 milyar dolar olan gıda ihracatımızı önümüzdeki dönemde 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 

Fiyat rekabeti yakalayabilmemiz için kolaylık sağlanmalı

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı M. Emre Uygun, “Tarım ürünleri ihracatımızı son 1 yıllık dönemde yüzde 4 artırarak 7,4 milyar dolara taşıdık. Birleşik Krallık ile ülkemiz arasındaki STA kapsamında müzakerelerin devam ettiğinden hareketle, Türkiye’den Birleşik Krallık’a zeytinyağı ihracatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının hemen hemen bütün ihtiyacını İspanya, İtalya gibi AB ülkelerinden karşılayan ve yıllık ortalama 70 bin ton zeytinyağı ithal eden Birleşik Krallık pazarında ülkemizin önemli bir pay edinmesi sağlanmış olacak. Birleşik Krallık’a İspanya ve İtalya gibi üçüncü ülkeler vasıtasıyla ticaretimizi gerçekleştiriyoruz ancak biz direk ticaret yapmak istiyoruz. Birleşik Krallık pazarı Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü için hedef pazar konumunda. Fiyat rekabeti yakalayabilmemiz için kolaylık sağlanması gerekiyor. İkili temaslarda bu taleplerimizi dile getirdik.” dedi.

Ülkemizde tütün mamulleri üretim tesisleri bulunan İngiliz firmaları ile uyum içinde çalışmalarımız devam ediyor

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, “Ülkemiz oryantal tütün üretim ve ihracatında dünyada birinci sırada bulunmaktadır. İngiltere özelinde de ülkemizde tütün mamulleri üretim tesisleri bulunan İngiliz firmaları ile uyum içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemizde üretilen çeşitlerin de çoğalması ile birlikte üretim kapasitemizle sürdürülebilirlik ilkesi ışığında gelen talepleri karşılamaya devam edeceğiz.” dedi.

Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşmasına softalık yumurtanın dahil edilmesi gerekiyor

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Su ürünleri sektörünün 2023 yılı ihracatı 1,7 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Birleşik Krallık, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörünün 2023 yılında 158 milyon dolar ile en çok ihracat yaptığı 5’inci ülke olmuştur. İhracatımızın neredeyse yüzde 99’unu su ürünleri sektörü oluşturmaktadır. Sektörün Birleşik Krallık’a toplam ihracatının ise yüzde 95’ini Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak üstlenmekteyiz. 2023 yılında Birleşik Krallık’a gerçekleştirilen 149,6 milyon dolarlık ihracatımızın 149,5 milyon doları su ürünleridir. Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın sektörümüzün ihracatına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Su ürünleri sektörümüzün yanı sıra kanatlı ürünlerimizin ihracatı için önemli bir pazar olarak değerlendirdiğimiz Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşmasına mutlaka softalık yumurtanın da dahil edilmesi gerekiyor. Birleşik Krallık ile problemimiz şu an sağlık sertifikasının karşı taraflarca onaylanması. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz yakın zamanda tüm istenen evrakları Birleşik Krallık otoritelerine gönderdi, sonuçlanmasını bekliyoruz. Serbest Ticaret Anlaşmasından sonra İngiltere’ye ihracatımızın katlanarak artacağı inancındayız. Birleşik Krallık’ı 15 ülkeli İngiliz Milletler Topluluğu Bölgesi olarak görmeliyiz. Birleşik Krallık ile yapacağımız her temas Kanada gibi büyük pazarların da önünü açacaktır.” diye konuştu.

Mobilya sektörü olarak Birleşik Krallık’a ihracatımızı 500 milyon dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, “Birleşik Krallık’a 2023 yılında 385 milyon dolarlık mobilya kağıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirdik. Sektörümüz bugün toplam 200 ülkeye ürün satıyor ve en çok mobilya ihracatı gerçekleştirdiğimiz 9’uncu ülke Birleşik Krallık’a 160 milyon dolarlık ihracatımız var. Birleşik Krallık ile ülkemiz arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması ile mobilya sektörü olarak ilk etapta ihracatımızı 500 milyon dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz. Birleşik Krallık, dünyada en çok mobilya ithal eden ilk üç ülke arasında yer alıyor. Mobilya sektöründe potansiyel yüksek ama karşılıklı işbirliğini arttırmamız için daha sık bir araya gelmeliyiz. Birleşik Krallık’ta tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen en önemli konu ürünün kalitesi; ikincisi ise teslimat süresi. Biz Türk mobilya sektörü olarak İngilizlere daha uzun ömürlü, sürdürülebilir mobilyayı hızlı teslimat ile vaat ediyoruz.” dedi.

Deri ve deri mamulleri sektörümüzün potansiyeli STA ile birlikte artacak

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, “2023 yılında deri ve deri mamulleri sektörlerinde Türkiye genelinde Birleşik Krallık’a 70 milyon dolar bandında ihracat gerçekleştirdik. Birleşik Krallık’a 2024’ün ilk 4 ayında ise sektörümüzün ihracatı 21 milyon dolar olarak kayıtlara geçmiş ve bu seviye ile İngiltere en büyük 5’inci ihracat partnerimiz olmuştur. Ağırlıklı deri üreticisi olan ve katma değerli ihracat yapan Ege Bölgemizde ise deri ve deri mamulleri ihracatında 3’üncü sırada yer alan Birleşik Krallık sektörlerimizde kaliteli ve sürdürülebilir ürün alımında önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu potansiyelin STA ile birlikte artacağını öngörmekle birlikte özellikle ayakkabı, saraciye ve deri konfeksiyonda üye firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda bu pazar mercek altına alınmıştır. Bölge firmalarımız önceki dönemlerde bu pazarda ihracat tecrübesine sahiptir ancak pazarda Brexit sonrasındaki yeni arayışlardan daha fazla istifade etmek istiyoruz. Özellikle ayakkabıda bölgemizin ikinci büyük partneri olan Birleşik Krallık ilk 4 ayda 3,7 milyon dolar ihracat ile dikkat çekmektedir. Ülkenin köklü kurumlarından olan British Footwear Association ile Birlik olarak güçlü iletişimimizi önümüzdeki dönemde somut işbirlikleriyle devam ettirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading
magazin haberleri