Connect with us

Gündem

Tat Gıda “6. Dijital Tarla Günü"nde Akıllı Tarım Uygulamalarını Tanıttı

Tat Gıda, domates tarımında sürdürülebilirlik ve dijital uygulamalar hakkında çiftçilerin bilgilerini güncellemelerini amaçlayan “Domatesin Önderleri” programı kapsamında her yıl gerçekleştirdiği “Dijital Tarla Günü”nün altıncısını düzenledi.

Published

on

Tat Gıda, domates tarımında sürdürülebilirlik ve dijital uygulamalar hakkında çiftçilerin bilgilerini güncellemelerini amaçlayan “Domatesin Önderleri” programı kapsamında her yıl gerçekleştirdiği “Dijital Tarla Günü”nün altıncısını düzenledi. Akıllı tarım teknolojilerini ve dijital tarımı yaygınlaştırarak tarımdaki dönüşüme öncülük etmeyi hedefleyen Tat Gıda, yeni hayata geçirdiği, Tarım ve Gıda İleri Teknoloji Merkezi Agro Hub ’ı da tanıttı. 

Tat Gıda, çiftçi ile iletişimin artırılması, çiftçinin gelişiminin desteklenmesi ve tarımda dijitalleşmenin artırılması amacıyla hayata geçirdiği “Domatesin Önderleri Programı” kapsamındaki “Dijital Tarla Günü”nün 6.’sını Bursa Mustafakemalpaşa’da düzenledi. Dijital Tarla Günü etkinliğine; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Mustafakemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dursun Demirci, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, YeniÇiftçi Platformu Kurucusu ve TAT AGRO HUB Danışma Kurulu Üyesi Emrah İnce, TAT AGRO HUB Danışma Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarım Teknolojileri Şube Müdürü Dr. K. Gökhan Kurtar ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), TTGV, BURSA ULUDAĞ TTO‘dan yetkililer katıldı. Dijital tarımı yaygınlaştırarak tarımdaki dönüşüme öncülük etmeyi ve yeni tarım teknolojilerinin uygulamalı bir şekilde gıda üretim süreçleriyle yan yana tecrübe edilmesini sağlamayı amaçlayan Tat Gıda, yeni hayata geçirdiği ileri teknoloji merkezi Agro Hub’ı da tanıttı. 

 

“Dikimden hasada çiftçilerimizle kol kola çalışıyoruz” 

Dijital Tarla Günü’nde üreticilerle ve çözüm ortaklarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş, “Tat Gıda olarak geleneksel hale gelen bu etkinlikte bilgilerimizi tazelememizin yanı sıra, hep birlikte el ele vererek, bilimin ve teknolojinin rehberliğinde tarımın geleceğini şekillendirdiğimize inanıyorum. Çiftçilerimizin değişen koşullara hızlı uyum sağlaması ve kolaylıkla, yüksek verimle ve kazançlı şekilde üretim yapabilmelerini için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üretimin kalitesini ve değerini koruyabilmek için kesintisiz şekilde teknolojiye yatırım yapıyor, yeni çözümler geliştiriyoruz. Yeni teknolojileri önce biz uyguluyoruz, sonrasında çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Dikimden hasada kadar tüm aşamalarda çiftçilerimizle kol kola çalışıyoruz. Hedefimiz, çiftçilerimizi çağın ihtiyaç ve gerekliliklerine hazırlamak, birlikte büyümek ve nihayetinde ülkemizde tarımın sürdürülebilirliğine yatırım yapmak. Bu değerli mirası gelecek nesillere bırakabilmek hepimizin görevi” dedi. 

Dijital Tarla Günü’ne her sene katılımın arttığını görmekten mutlu olduklarını belirten Albaş, bu yıl 100 çiftçinin dijital tarım projelerine dahil edildiğini, 100’den fazla tarlanın toprak analizinin yapıldığını söyledi. Ayrıca 6 bin dekar uydu görüntüsünün alınarak çiftçilerle paylaşıldığını, 300’e yakın çiftçiye Tarım kartı ile yakıt desteği sağlandığını, 35 tarımsal sensör cihazının tarlalara kurulduğu ve toplam 112 çiftçiye eğitim verildiğini ifade etti. 

Albaş, Tat Gıda’nın dijital tarım çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: 

“Sözleşmeli üreticilerimizin, tarlalarını dijital olarak takip etmeleri öncelikli konularımızdan biri. Bunun için 100 çiftçimizle, 6000 dekar alanı kapsayan Dijital Tarla Dönüşüm Programını başlattık. Dijital toprak analizi cihazımızla, çiftçilerimizin tarlalarının toprak analizlerini yaptık. Onlara uygun gübreleme programları önerdik. Ayrıca çiftçilerimizin, ücretsiz olarak uydu teknolojileri ile tarladaki domateslerinin sağlığını takip etmelerini sağlıyoruz. Tarlalarına kurduğumuz Dijital Tarım Sensörleri ile hastalık risklerini görüyor, önlem almalarını sağlıyoruz ve sulama önerilerinde bulunuyoruz. Sözleşmeli Üretim Modelimiz sayesinde çiftçimiz, üretimini planlayabiliyor, daha kaliteli ve daha verimli bir üretim gerçekleştirebiliyor. Tarlasını ekimden hasada kadar uydu görüntüleri ile izliyor. Tarladaki sorunlu alanlara yönelik doğru uygulamaları zamanında gerçekleştirebiliyor. 

Tat Mobil Uygulaması ile de sözleşmeli ve serbest alım yaptığımız çiftçilerimizle hava durumu, mazot fiyatları, uygun ilaçlama teknikleri, traktör kullanım zamanları, finansal veriler gibi önemli bilgileri paylaşıyoruz.

Türkiye’de domates üretiminde öncü olan teknoloji ve uygulamaları TAT tarım arazilerinde denemelerini gerçekleştiriyoruz. Amacımız, bu çalışmalarla zirai ilaç kullanım miktarını yüzde 15 azaltabilmek, su kullanımını yüzde 15 azaltmak, domateste verimi yüzde 20 arttırmak, tarımsal üretimde verilere dayalı karar alımı çalışmalarını desteklemek, çiftçilerde teknoloji okur yazarlığını arttırmak ve TAT Sözleşmeli Yönetim Modeli’ni geliştirmek.”

 

Tarım ve Gıda İleri Teknoloji Merkezi Agro Hub kuruldu

Dijital Tarla Günü’nde, Tarım ve Gıda İleri Teknoloji Merkezi Agro Hub’ın lansmanı da yapıldı. Albaş, “Agro Hub ile çiftçilerimizin kadim bilgilerini yeni teknolojilerle harmanlayarak verimliliği artırmak, gençlerimizi tarımla tanıştırmak istiyoruz. Aynı zamanda tarımın daha fazla gelişmesi, verimli olması için yeni fikirleri olan, yeni teknolojiler geliştiren start up’lar ve girişimcilerle çalışmak, üretici kadınları daha fazla desteklemek ve tarımda suyun doğru kullanımını sağlamak ve toprağın verimini, bereketini arttırmak yegane amacımız olacak” dedi. 

Bursa’da kurulan merkezde, bitkisel üretim kapsamında öncelikli olarak domates ile başlanan çalışmalar bezelye, biber, kornişon gibi sebzelerin yetiştirilmesine odaklanılacak. Hastalık, zararlı, yabancı ot, uygun olmayan çevre şartları gibi bitki sağlığını etkileyen sorunların tespiti, önceden önlem alınmasına yönelik uydu-drone, gübreleme-sulama-ilaçlama yönetimi, erken uyarı ve iklim bilgilendirme servisleri gibi teknoloji ve uygulamaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Dikey tarım, sözleşmeli tarım, kurumsal çiftçilik, sürdürülebilir tarım gibi yeni tarım modellerinin çalışılacağı Agro Hub’da çiftçilerin, gençlerin ve girişimcilerin birlikte çalışacağı açık ve kapalı tarım alanları, atölyeler ve dijital tarım demo alanları yer alacak. Agro Hub Akademi kapsamında çiftçilerin, gençlerin, start up’ların ve ekosistemin ihtiyaç duyduğu eğitimler verilecek ve Dijital Tarla Günü buluşmaları ile paydaşların bilgi paylaşımı ve farkındalığı arttırılmış olacak.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading
magazin haberleri