Sağlık
Taban Ek Ödeme Yeniden Düzenlenmeli
Taban Ek Ödeme Yeniden Düzenlenmeli Sağlık Bakanlığının Ek Ödeme (Döner Sermaye) Yönetmenliğinde yapmış olduğu yeni düzenleme hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.
Taban ve Teşvik Ek Ödemesi
Şube Başkanı Ömer Çeker yaptığı yazılı açıklamada “ Sağlık Bakanlığı yayınlamış olduğu Sabit Ek Ödeme (Döner Sermaye)’nin yanına taban ödeme ve teşvik Ek Ödemesi getirmiştir. Ek Ödemede taban bir ödemenin belirlenmesi olumlu bir düzenleme olmuştur. Taban ödemeler meslek mensuplarına göre 10 Bin TL’den 250 TL’ye kadar çok geniş bir aralıktadır.
Taban Ücret
Özellikle hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknikeri gibi sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan arkadaşlarımızın ve THS, GİH, YHS gibi sınıflarda görevli olarak bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında görev yapan personeller için belirlenen taban ödeme ücretlerinin 800-250 TL arasında olduğu görülmektedir.
Yeni Bir Düzenlemeye İhtiyaç Var
Sağlık Bakanlığı personelinin yaklaşık %80’ini oluşturan personeller için belirlenen taban ödemelerin hem hakkaniyet açısından sorunlu hem de günümüz şartları açısından oldukça düşük bir rakam olarak belirlendiği gözükmektedir. Belli bir fayda sağlama yerine sadece taban ücretleri olsun diye belirlenen bu rakamların mutlak suretle revize edilerek yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.
Her Sağlık Personeli İçin Ek Ödeme Verilmeli
Bunun yanı sıra çalışanların döner sermaye sisteminde sadece sabit ek ödemeye mahkum edildikleri ve performans ödemelerinin trajikomik bir hal aldığı gibi şimdide sadece taban ek ödemeye mahkum edilmeleri gibi bir sistem oluşturulmamalı teşvik ek ödemelerinin her personele makul bir gelir sağlayacak düzeyde verilmesi adına da finansal çalışmalar yapılmalı, bu durum kurumların ve bakanlığın önceliği olmalıdır.
Eş Zamanlı Yayınlanmalı
Söz konusu ek ödeme yönetmeliği dışında kalan bakanlık merkez teşkilatı, Hudut Sahilleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda hekim ve eczacında dışındaki personel ve diğer çalışanlar içinde yapılacak düzenlemeler ile ilgili de bir an önce bilgi verilmelidir. Sağlık Bakanlığı diğer kurumlarında ek ödeme yönetmenliğini aynı anda (eş zamanlı) yayınlamalı.
Bakanlığın Yönetmeliğinden Çalışanların Yüzde 90’u Mutsuz
Bakanlık her zaman olduğu gibi ben yaptım oldu mantığı ile sorunlara yaklaşmaktadır. Bakanlık yayınlamış olduğu yönetmenlikle çalışanların yaklaşık olarak yüzde 90’nı mutsuz yüzde 10’nu mutlu etmiştir. Söz konusu yönetmelikle ilgili kapsamlı bir çalışma Türk Sağlık Sen Genel Merkez mevzuat birimi tarafından yürütülmekte olup çalışan aleyhine olan düzenlemeler ile ilgili de gerek resmi başvuru ve görüşmelerle diyalog süreci, gerekse hukuki süreçler titizlikle yürütülecektir.” Diyerek açıklamasını sonlandırdı. (BSHA)