Connect with us

Kültür Sanat

Sık yapılan 5 yedekleme hatası! Western Digital'dan, bu hatalardan kaçınmak için öneriler

Değerli verilerinizin beklenmedik felaketlerden veya siber tehditlerden korunuyor olduğuna emin misiniz? Şöyle düşünün: Her 10 bilgisayardan 1’i virüs kurbanı oluyor ve her gün her dakika, şaşırtıcı bir şekilde, 113 telefon çalınıyor.

Published

on

Değerli verilerinizin beklenmedik felaketlerden veya siber tehditlerden korunuyor olduğuna emin misiniz? Şöyle düşünün: Her 10 bilgisayardan 1’i virüs kurbanı oluyor ve her gün her dakika, şaşırtıcı bir şekilde, 113 telefon çalınıyor. Veri kaybının ani ve beklenmedik bir anda gerçekleştiği ve potansiyel olarak geri dönüşü olmayan bir kabusa dönüşebileceği kesin olduğu için güvenli yedeklemenin gerekliliğini tartışmaya dahi gerek yok. Dünya Yedekleme Günü olarak kutlanan 31 Mart, bu temel görevin önemli bir hatırlatıcısı. Şimdi, insanların yaptığı yaygın yedekleme hatalarına ve bu hatalardan nasıl kaçınılacağına biraz daha derinlemesine bakalım: 

 

  1. Düzenli yedeklemeyi pas geçmek: Kullanıcıların yaptığı en yaygın hata, verileri düzenli olarak yedeklemeyi unutmak. İster kişisel dosyalar ister önemli iş belgeleri olsun, sürekli bir yedekleme rutini oluşturmamak, sizi veri kaybına karşı savunmasız bırakır. Beklenmedik sistem çökmeleri veya kötü amaçlı yazılım saldırıları her an gerçekleşebilir ve bunun sonucunda değerli verilerinize erişemeyebilir veya onları kalıcı olarak kaybedebilirsiniz. Ancak otomatik yedeklemeleri kurarak böyle bir durumdan kaçınabilirsiniz. 

 

  1. Tek bir yedekleme cihazına güvenmek: Bu tek bir cihaz hasar görebilir veya çalınabilir, bu da yaptığınız yedeklemeyi riske atar. Dolayısıyla sadece tek bir depolama ortamına tamamen bağlı kalmak demek, verilerinizin güvenliğiyle riskli bir oyun oynamak anlamına geliyor. 

Bunun yerine, harici HDD’ler, NAS ve bulut depolama kombinasyonuyla yedekleme depolama çözümlerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Western Digital®’ın My Passport™’u gibi WD’nin taşınabilir HDD’leri, basit, uygun maliyetli yedeklemeler için 5 TB’a* kadar kapasite sunuyor. Akıllı telefonlar için ise SanDisk Ultra® Dual Drive Go USB Type-C™ ve SanDisk® iXpand® Flash Drive Luxe gibi 2’si 1 arada flash sürücüler kullanışlı seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. USB Type-C™ cihazlarıyla uyumlu bu sürücüler, fotoğraflar, videolar ve çok daha fazlası için otomatik yedeklemeyi mümkün kılıyor. Cihazlar arasında zahmetsiz veri aktarımı için tak-çalıştır şeklinde işlev gören bu sürücüleri kullanabilirsiniz. Büyük miktarda veri depolayacak bir cihaza ihtiyacınız varsa, WD®’nin My Book™ masaüstü sürücüsü, 22 TB’a* varan depolama kapasitesiyle tam size göre. 

  1. Sürüm kontrolünü unutmak: Yedeklemeler sırasında sürüm kontrolünün gözden kaçırılması yapılan büyük hatalardan bir diğeri. Dosyaların birden fazla sürümünü saklamamak, bozuk veya yanlış verilerin önceki sürümlere göre kaydedilme ihtimalini de artırır. Uygun bir sürüm oluşturma sistemi olmadan hataları düzeltmek veya eski sürümleri almak, sizi, çözülmesi zor bir sorunla baş başa bırakacaktır. Sürüm kontrolünü unutmamak için dosyalarınızda zaman içinde meydana gelen değişiklikleri takip eden bir sistem kurun. Bu, gerektiğinde her zaman önceki sürümlere dönebilmenizi sağlayarak kazara veri kaybına veya bozulmasına karşı korunmanıza yardımcı olur. Bu sistemin devamlılığını düzenli şekilde sağlamak, hep organize kalmanıza ve beklenmedik sorunlara karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, yedeklediğiniz sürümün doğru versiyon olduğundan emin olmak için bunun teyidini gerçekleştirmek de çok önemli. Bu basit adım, önemli verilerin üzerine yanlışlıkla bozuk veya yanlış sürümler yazılmasının önüne geçer. Çifte kontrol, en güncel ve doğru bilgileri korumanızı sağlayarak yedekleme sırasında hata riskini en aza indirir. 
  2. Uzak yedekleme çözümlerini göz ardı etmek: Birçok kişi, yerel yedeklemelerin kusursuz olduğunu varsayarak uzak yedekleme çözümlerini gözden kaçırıyor. Ancak yalnızca yerel yedeklemelere güvenmek, yangın veya hırsızlık gibi lokasyona özgü felaketlere karşı sizi savunmasız hale getirir. Uzak yedekleme seçeneklerini kullanmak, verilerinizin kopyalarını farklı yerlerde tutmak anlamına gelir; böylece belli bir alanda bir felaket yaşanırsa verileriniz yine de güvende kalır. 

Alternatif olarak bulut depolamayı da kullanabilirsiniz. Bulut yedekleme cihazları, internet üzerinden erişilebilen uzaktan veri depolama için epey popüler seçeneklerden. Çeşitli çevrimiçi bulut hizmetleri, güvenli veri depolama için dosya senkronizasyonu, paylaşım ve şifreleme gibi özellikler sunuyor. 

  1. Şifrelemenin hafife alınması: Yedekleme yaparken şifrelemeye öncelik vermemek maliyetli bir hata olabilir. Şifrelenmemiş yedeklerin saklanması, hassas verilerinizi yetkisiz erişime veya ihlallere karşı savunmasız hale getirir. Güçlü şifrelemenin uygulanması, yedekleriniz yanlış ellere geçse bile verilerin korunmaya devam edeceği anlamına gelir. Ancak, yedeklenen bilgileri daha sonra almanızı zorlaştırabileceğinden, kullanıma hazır şifreleme çözümlerini tercih etmemek gerektiğini de unutmamak önemli. WD My Passport™ HDD ve My Book™, içeriğin güvende kalmasına yardımcı olan parola korumalı yerleşik 256 bit AES donanım şifrelemesiyle donatılmıştır. Ek olarak, gerektiğinde, verilerinize sorunsuz bir şekilde şifre çözme ve erişim sağlamak için uygun anahtar yönetimi uygulamalarını sürdürmek de son derece önemli. 

Dünya Yedekleme Günü’nde Western Digital, kullanıcılara, verilerini güvenli bir şekilde yedekleme ve aynı zamanda cihazın çökmesi, çalınması veya hasar görmesi gibi cihaz kazalarına karşı bir acil durum planı hazırlayarak beklenmeyen durumlara hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyor. Çünkü aktif bir veri yedekleme stratejiniz varsa, veri kaybetme konusunda da endişelenmenize gerek kalmaz. 

Önemli verilerinizin sonsuza kadar kaybolmasını önlemek için genel bir kural olan “3-2-1 Kuralı”nı uygulayabilirsiniz: 

Verilerinizin ÜÇ farklı kopyasını oluşturun: Biri birincil yedek, diğer ikisi kopya. 

2

Yedeklemelerinizin kopyalarını İKİ farklı ortama veya cihaz türüne kaydedin.

Talihsiz bir olay yaşanmasına karşı, yedeklediğiniz kopyalardan BİRİNİ farklı bir lokasyonda tutun.

Yedekleme dosyalarını nerede ve nasıl saklayacağınızı belirleyin ve hızlı yardım için destek iletişim kişilerini belirleyin. Bu proaktif önlemler hızlı veri kurtarmayı sağlar ve değerli anılarınızı uzun süre korur. 

* 1 GB = 1.000.000.000 bayt. 1 TB = 1.000.000.000.000 bayt. Gerçek kullanıcı depolama alanı daha az olabilir. 

Western Digital, Western Digital tasarımı, Western Digital logosu, SanDisk, WD, iXpand, My Book, My Passport ve SanDisk Ultra, Western Digital Corporation’ın  veya bağlı kuruluşlarının ABD ve/veya diğer ülkelerdeki tescilli ticari markaları veya ticari markalarıdır. USB Type-C, USB Equipments Forum’un tescilli ticari markasıdır. Diğer tüm markalar ilgili sahiplerinin mülkiyetindedir. 

Ürün özellikleri önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Gösterilen resimler gerçek ürünlerden farklı olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading
magazin haberleri