Sağlık
Samsun’da 30 Hekim 60 Gündür Ameliyat Yapamıyor!
Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ‘Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ 13 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre muayenehane sahibi hekimlerin, kendi illerinde ameliyat yapabileceği özel sağlık kuruluşu bulunmaması veya kontenjanlarının dolu olması durumunda, Sağlık Bakanlığı’nın izniyle diğer illerdeki özel sağlık kuruluşlarında ameliyat yapabilecek.
Peki sahada durum ne? Muayenehane sahibi hekimler, serbest hekimlik yapabiliyorlar mı?. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) bazı illerde serbest hekimlerin bulundukları yerlerde özel hastanelerde ameliyat yapamadıkları bilgisini aldı. Samsun’da muayenehane sahibi 6’sı plastik cerrah olmak üzere farklı branşlardan da hekimlerin aralarında bulunduğu yaklaşık 30 hekimin 60 gündür ameliyat yapamadığı ve Balıkesir’de de benzer bir durumun yaşandığı bilgisi edinildi.
Hekimlerin Mağduriyeti Bitmedi, Açıkta Kalıyorlar!
Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, yönetmeliğin sahada doğurduğu sorunlara dikkat çekerek Samsun’da şu anda 6’sı plastik cerrah olmak üzere yaklaşık 30 hekimin 60 gündür ameliyat yapacak hastane bulamadığını söyledi. Çakıcı, “Bir ilde kadrosuzluk nedeniyle yani ilde hastane olmaması, hekimin branşıyla ilgili bölüm olmaması ya da hastanenin doktorla anlaşma yapmaması gibi nedenlerle hekimler açıkta kalıyor. Samsun İlimizde şu anda hekimler ameliyat yapacak hastane bulamıyorlar. Hastaneler hekimleri kabul etmiyorlar. Çünkü hastane diyor ki; ‘ben dışarıdan plastik cerrah gelmesine müsaade edersem, benim hastalarım ona kaçıyor, benim bünyemdeki doktorum iş yapamıyor’ Kendi doktorları gitmesin diye, dışarıdaki doktorların gelip hastanelerinde ameliyat yapmasına engel olmaya çalışıyorlar” dedi.
Haksız Rekabet Ortamı Hakim!
Doç. Dr. Çakıcı, yaşanan durumdan kaynaklı olarak bir haksız bir rekabetin söz konusu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu durumdan kaynaklı olarak, devlet dedi ki sen yan illerdeki hastanelerde ameliyat yapabilirsin dedi. Ama yan iller ya da ilçelerdeki hastanelerin sayısı, durumu, kapasitesinin az olması hastanelerde bir doluluk olması sebebiyle hekimler yine mağdur durumda kaldı. Bu az nüfuslu yan illerdeki doktorlar da hali hazırda gelip büyük illerdeki hastanelerde ameliyat yapıyor. Bu nedenle bu kanunla hiçbir sorun çözülmediği gibi yeni mağduriyetler yaşatmaktadır. Hiçbir işe yaramamıştır. Hastanelerin dış doktorlara kapılarını açması gerekiyor, ama hastaneler dış doktorlara kapılarını açmak istemiyorlar, kapatmanın yollarını arıyorlar. Ömrü dolmuş bir yönetmeliktir.”
Hekim Serbestliğinin Ne Gibi Bir Sakıncası Olabilir?
Herkesin kendi ilinde özgürce hekimlik yapmasının sağlanmasının gerektiğine dikkat çeken Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, “Özel hastanelerde ameliyat yapan muayenehane hekimlerinin, özel hastanelerdeki işlemlerinin kısıtlanmasına neden olan bu kanun kaldırılmalıdır. Bir hekimin gidip de bir özel hastanede hastasını ameliyat etmesinin ne gibi bir sakıncası olabilir. Neden kısıtlama getiriliyor? Bu yüzden iyi doktorlar sistem dışı kalıyor. Herkesin serbest çalışma hakkı vardır ancak bu sayede hekimlerin serbest çalışma hakları ellerinden alınmıştır. ‘Yan illere gidip ameliyat yapılabilir’ denilerek sanki bir şey yapılıyormuş imajı veriliyor ama sahada gerçekliği yoktur” diye konuştu.
Serbest Çalışma Hakkı Elinden Alınan Hekim Göç Edecektir!
Samsun’da 6’sı plastik cerrah olmak üzere farklı branşlardan da hekimlerin aralarında olduğu toplam 30 hekimin 60 gündür hastalarını ameliyat edecek hastane bulamadıkları için mağdur olduklarını belirten Doç. Dr. Çakıcı şöyle konuştu: “Bu konuda bir geri adım olmazsa bir çok iyi hekimimiz sistem dışı kaldıkları için çıkış yolu arayacaklardır. Şu anda Samsun’da 6’sı plastik cerrah olmak üzere 30’a yakın hekim 60 gündür ameliyat yapamıyorlar. Balıkesir’den de bize bir takım haberler geliyor. Sorun sadece Samsun’da değil çok sayıda ilde de yaşanıyor. Ameliyat yapamayan doktorlar var olan iş güçlerini nasıl kullanacaklar, yurt dışına çıkmak zorunda kalabilirler. Bu da hekim göçünü artıracaktır. Bu sorunun yanında hekimler ve sağlık çalışanları daha birçok sorunla baş etmeye çalışırken bir de bu durumla mücadele ediyorlar. Malpraktis yasası doktorların boynunda bir kılıç olarak duruyor. Devletin hekimlerin yanında olması lazım. Hekimleri karşılarına almaması gerekmektedir. Doktorların gönlünü almaları, onları üzmeden bu soruna çözüm bulmaları gerekmektedir. Şu anda kanun koyucular doktorların görüşlerini almadan hareket ediyorlar.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)