Sağlık
Sağlık Bakanı Koca Deprem Bölgelerinde Yapılan Hizmetleri Açıkladı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 ilde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar konusunda Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca çeşitli incelemelerde bulundu. Bakan Koca, twitter hesabından bölgelerde afet sonrası risklere karşı halk sağlığı hizmetleri, sağlıklı içme suyu, tetanos ve çocukluk çağı aşıları, deprem bölgesinde ilaca erişimi, sağlık personeli temini ve köylerde gerçekleştirilen hizmetler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Koca, deprem bölgesindeki sağlık tesislerinde, 14.611 UMKE ve acil sağlık personeliyle birlikte, 18.097’si doktor olmak üzere, halen 145.711 sağlık personelinin görev yaptığını açıkladı. Koca, “Gerekli profesyonel güce sahibiz dedi. Tedavisi devam eden hasta sayılarını paylaşan Koca, “15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır. Afet bölgesinde yaşayan 2.896 gebe, 3.943 lohusa, 9.685 bebek takibe alındı” dedi.
“Deprem Bölgesinde İlaca Erişimi Kolaylaştırıyoruz”
Bakan Fahrettin Koca, “Geçici mobil eczanelere imkân veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Bölgede hasarlı olanlar dâhil serbest eczacılara izin veriliyor. Bakanlığımız sağlık birimleri ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam edecek. Bugün yaptığımız incelemelerde, enkaz bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarını değerlendirdik, halk sağlığına yönelik önlemleri gözden geçirdik. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi ile bu hastanenin bahçesinde kurulan Sahra Hastanesinde tedavi gören vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Üniversite hastanesi ve sahra hastanesinin kapasitelerini yakından takip ediyor, ihtiyaçlara göre ek tedbirler alıyoruz. İlaç ve tıbbi malzeme bölgedeki tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacını hızla karşılamak üzere Adana ve Gaziantep’te iki merkezi tıbbi depo oluşturulmuştur. Bölgeye sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemeler öncelikli olarak bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edilmektedir. Bu sevkiyatlarda 6’sı uçak ve biri helikopter olmak üzere toplam 271 araç kullanılmaktadır” açıklaması yaptı.
Afet Sonrası Risklere Karşı Halk Sağlığı Hizmetleri
Bakan Koca depremde 8 günün geride bırakıldığını, koşulların gereği halk sağlığı hizmetlerinin önem kazandığını söyledi. Halk Sağlığı Koordinasyon Birimini kurduklarını belirten Koca, “Olası hastalıklara karşı tedbirlerimizi aldık. Bölgeye yeterli miktarda kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi. Sağlıklı içme suyu uzmanlarımız afet bölgesinde içme sularının sağlık açısından kontrolünü yapıyor. Şebeke suyu bulunan ve tankerlerle su dağıtılan yerlerde şu ana kadar 1.485 noktadan klor ölçümü yapıldı, klor miktarı yetersiz yerlerde süper klorlama işlemi gerçekleştirildi. Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye ve Adana’da Halk Sağlığı Laboratuvarları hizmet vermeye başladı. 415 farklı noktadan su numunesi çalışılmış, bunlardan 49’unda mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli işlemler başlatılmıştır” dedi.
Tetanos ve Çocukluk Çağı Aşıları
Deprem bölgesindeki illerde ilk günden itibaren 80.516 yaralıların sevk edildiği illerde stoklara ek olarak tetanos aşısı gönderildiğini açıklayan Koca, “Çocukluk dönemi aşılarına yine aynı özen gösterilecek. Aşılar konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Afetin yaşandığı 10 ilimizde, o dakikalardan bu yana 3.677 bebek dünyaya geldi. Onların o ilk ağlamalarını biz biraz da can kayıplarına ağıt gibi hissettik. Deprem şehirlerinde yeni doğmuş bebekler hepimizin evlatlarıdır. Allah uzun ömür versin, hayat hiç incitmesin” diye açıklamada bulundu.
Ekiplerimiz Köylerde
Hizmet verebilir durumdaki Aile Sağlığı Merkezlerini faaliyete geçirdiklerini belirten Bakan Koca, “Ekiplerimiz köylerde. Ek çözümler tesis ettik. Bu merkezlerde afetin ilk gününden itibaren 295.007 kişi muayene edildi. Köylere ilaç, hijyen ve ihtiyaç malzemesi ulaştırılıyor. Sağlık kontrolleri yapılıyor” şeklinde açıklama gerçekleştirdi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)