Connect with us

Gündem

KONKORDATO NEDİR ?

Published

on

KONKORDATO NEDİR ?

Konkordato aslında şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırması için başvurdukları hukuki bir yöntem. Bu yöntem hem borçlunun hem de alacaklının menfaatlerini korumak üzere tasarlanmıştır. Resmi Gazete’de “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlar.

Alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vade de alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak belirtilen konkordatoyu gelin daha anlaşılır bir hale getirmeye çalışalım.

Konkordato basit bir tabir ile borçlunun iflastan kurtulması için alacaklılar ile hukuki bir düzlemde anlaşması ve borçlarının yapılandırılmasıdır. Bu anlaşma borçlunun vadesi geldiği halde borçlarını ödeyememesi ya da vadesinde ödeyememe riski altında bulunması durumunda alacaklının indirim yapması ya da fazladan vade vererek borçluyu iflastan kurtarması üzerine yapılan, bir çeşit iflası önlemek adına taviz vermedir.

Ancak her borçlu konkordato ilan edemez. Konkordato mali yapıları bozulan ve finansal problem bittiği zaman borçlarını ödemeye devam edebilecek kurumlara göredir. Konkordato’nun başlayabilmesi için borçlunun talepte bulunması gerekir ve borçlu alacaklılara iyi niyetli ve dürüst olduğunu kanıtlamak zorundadır. Talep alacaklılar tarafından kabul edilirse hukuki süreç başlar ve yalnızca mahkemece tasdik edilirse borç indirimi ya da vade uzatma gibi anlaşma şartları geçerlilik kazanır. Konkordatonun en büyük avantajı karşılıksız çıkacak olan çekler için hapis cezası ile karşı karşıya kalmamaktadır. Ama karşılıksız çeklerin proje kapsamına alınıp taksitler halinde ödenmesi gerekmektedir.

Konkordato Kaç Türlüdür?

Konkordato müessesi 3 bölümden oluşur. Bunlar:

1- Vade Konkordatosu

2- Tenzilat (yüzde) Konkordatosu

3- Karma Konkordatosu

Konkordato; Şahısların, Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması’dır.

Konkordato davasına hazırlık ve evrakları neler ? Düzenlenen Evraklar Nelerdir ?

Konkordato talebine eklenen belgeler İcra ve İflas Kanunu’nun 286. maddesinde açıklanmıştır.

  • Konkordato Projesi
  • Mali Belgeler (Bilanço, Gelir Tablosu ve diğer mali tablolar)
  • Alacaklı ve Alacaklar Listesi
  • Karşılaştırma Tablosu
  • KGK Makul Güvence Raporu (bağımsız denetim şirketi)
  • Diğer Belgeler

 

Konkordato Ne Kadar Sürer ?

Eğer evraklarınız tam ise 3 ay geçici mühlet alınır. Geçici mühlet 3+2 toplam 5 aydır. Sonra Kesin Mühlet Verilir ilk 1 yıl için verilmektedir. Sonrasında 6 ay daha kesin mühlet verilir. Olağan dışı durumlar oluştuğunda 6 ay süre ile kesin mühlet verilebilir. ( 1 yıl + 6 ay + 6 ay ) Toplamda 23 aydır. Mahkemenin durumuna göre en fazla 6 ay daha uzayabilir süre teoride 29 aya çıkabilir.

Konkordato alan firma bir daha konkordato ilan edebilir mi ?

Evet bir daha konkordato ilan edebilir.

Konkordato Projesi, Konkordato dava açılmadan önceki aşamalar veya açılan davada Konkordato Projesi’nin yeterli şartları sağlayıp sağlayamadığı, dosyaya giren Konkordato Komiser raporlarının incelenmesi, beyanda bulunulması ve diğer tüm süreçler için dava açmayı düşünen şirketlere veya alacaklı şirketlere danışmanlık hizmetlerimiz devam etmektedir.

 

Konkordato Nedir ? Konkordato Ne Demek ? Konkordato Projesi, Uzman Görüşü, Bilirkişi, Mali Müşavir, SPK Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, Uzman Görüşü, Ticari Davalarda Uzman Mütalaası, Konkordato, Konkordato Nedir ? Konkordato Danışmanlığı için buradayım soru ve bilgi için iletişim kurabilirsiniz.

 

Mali Müşavir & SPK Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

  1. Murat Kızılöz

Anasayfa

Continue Reading
magazin haberleri