Sağlık
İzmir Diş Hekimleri Odası Haberi Son… Sağlıkta Gizli Ortaklık, Halk Sağlığını Tehdit Ediyor
Diş Hekimi olmayan Muayenehane Açıyor ! İzmir Diş Hekimleri Odası uyardı.
İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Yaman Yamangil, meslektaşların özlük haklarını korumak ve oda çatısı altında buluşturarak güçbirliği oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Yalnız diş hekimlerinin muayene açmak için yetkili olduğunu fakat ‘sağlıkta gizli ortaklık’ şeklinde bazı muayenehane ve polikliniklerin hizmet verdiği duyumunu aldıklarını belirten Yamangil, bu konunun halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
Diş hekimi diploması olmayan sermaye sahiplerinin, muayenehaneleri ve poliklinikleri adeta bir ticarethane gibi değerlendirdiğini dile getiren Yamangil, bazı gereksiz tedavi uygulamalarının da faturalara yansıtılarak mağduriyet oluşturulduğunun altını çizdi.
İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Yaman Yamangil sözlerini şöyle sürdürdü: “Diş sağlığı kapsamlı bir konu. Ülkemize sağlık turizmi için gelen turistlerin de bazı şikayetleri sözkonusu. Hatta İngiltere’de Türk diş hekimlerini kötüleyen bazı haberlerin yayınlandığını duyuyoruz. Hekim sayısının çok fazla olması nedeniyle yeni mezunlar da bu tip muayenehanelerde ve polikliniklerde çalışmak durumunda kalıyor. Sürekli yer değiştiren hekimler nedeniyle de hastalar karşılarında bir muhatap bulmakta zorlanıyor. Bu konuda yeterli deneyimi olmayan, donanımsız ve kalitesiz hizmetler sunan bazı muayenahane ve polikliniklerin İl Sağlık Müdürlükleri tarafından denetlenmesi gerekiyor. Bu tip sahte ortaklıkların önüne geçilmesi ve diş hekimi olmayanların muayene ve poliklinik açamaması için muayenehane ve polikliniklerdeki hesaplar arasındaki para giriş çıkışının takibiyle konu kontrol altına alınabilir”
Üniversite Sayısı Artarken; Eğitim Kalitesi Düşüyor
Türkiye’de özellikle son 10 yılda Dişhekimliği Fakültesi sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yaman Yamangil, ihtiyaç fazlası mezunların sektörde haksız rekabete ve hizmet kalitesinde düşüşe neden olduğunu kaydetti. Yamangil, “2002 yılında 19 olan Dişhekimliği Fakültesi sayısı bugün 103’e yükselmiş durumda. Bunların 90’ında eğitim veriliyor; bu da her yıl 6 bin 500 mezun demektir. Gelecek yıllarda yeni fakültelerin de açılması sözkonusu. Bu sayı Türkiye için kabul edilebilir ve yönetilebilir bir sayı olmaktan uzak. Ülkemizde bu kadar diş hekimini istihdam edecek bir altyapı bulunmuyor. Dolayısıyla bu durum hizmet kalitesini de olumsuz etkiliyor. Önemli olan hekim sayısı değil, hekimin nitelikli olmasıdır. Bu konuda da gerekli düzenlemelerin yapılması önemli” diye konuştu. (BSHA)