Connect with us

Sağlık

Hemşire Burak Seçinti, “Atama Bekleyen Sağlıkçılar Deprem Bölgesine Atanabilirdi”

Published

on

Bilim ve Sağlık Haber Ajansı yayınına katılan Hemşire Burak Seçinti, Ailelerinden haber almaya çalışırken aynı zamanda da yaralılara bakmaya çalışıyorlar. Atama bekleyenlerin şu anda atanmaları gerekir diye düşünüyoruz” dedi. 

Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) instagram canlı yayınlarına Kahramanmaraş depremleri ile ilgili konu ve konuklarla devam ediyor. Depremin meydana geldiği ilk günlerde deprem bölgesine görevli olarak giden Hemşire Burak Seçinti canlı yayında Genel Yayın Yönetmeni Erkan Doğan’ın konuğu oldu. Seçinti, depremin ilk günlerinde bölgeye dair ve sağlık hizmetlerinin sunumuna dair yaşadıklarını anlattı. 

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nden 150 kişilik bir grup olarak depremin olduğu sabah dilekçelerini yazdıklarını ve görevlendirme ile ilk günün gecesi orada bulunduklarını söyleyen Yoğun Bakım Hemşiresi Burak Seçinti, “Biz orada 5 güne yakın kaldık. İlk iki gün her yer savaş alanı gibiydi. Herhangi bir yardım, malzeme, gıda yardımı ikinci günün akşamına kadar gelmemişti. Artçı depremler devam ediyordu. İlk iki gün en zor günlerdi. Hizmet almak durumunda kalan depremzedeler vardı hepimiz herkes çok çaresizdik. Hatay Antakya’da Mustafa Kemal Üniversitesi hastanesindeydik. Hasar almış bir hastaneydi. Ameliyathaneler oluşturulmaya çalışıldı, ameliyat sonrası bakım alanları oluşturuldu. Kaos ortamını sağlık anlamında elverişli hale getirmeye çabaladık. Herkesin yüzünde aynı acı vardı. Eksi birinci katta hemen her yer yıkılmıştı, kırılan duvarlar vardı yavaş yavaş hastane tahliye olmaya başladı. Artçı sarsıntılar olurken görev yapmaya devam ettik. Sağlık çalışanları için ilk iki gün uygun çalışma koşulları söz konusu değildi. Üçüncü günden sonra malzeme ve gıda yardımları gelmeye başladı. İlk iki gün herkes kendi kaderine terk edildi. Yalnız bırakıldık” dedi. 

“Depremzede Sağlık Çalışanlarına Yakınınızı Kaybetmediyseniz Çalışın Denildi”

Gece ikiden sabah altıya kadar 4 kişi 30-40 ameliyat hastalarına bakmaya çalıştık. Çaresizlik vardı. Yaralıların bizlere ihtiyaçları vardı. Depremzede sağlıkçılar hekimlerin orada çalışması konusunda açıklamalarda bulunan Seçinti, “Bir insan düşünsenize ailesini kaybetmemiş ama evi yıkılmış, kalacak bir yeri yok ve çalışıyor. Depremzede hekimlerden ve sağlık çalışanlarından nasıl bu haldeyken hizmet beklenildi. Yer değişiklikleri yapılabilirdi. Atanmayı bekleyenler hızlı bir şekilde atanabilirlerdi. Depremzede doktorlar ve sağlık çalışanlarının alanda çalıştırılmaları üzücü bir durumdu. Biz oradayken de orada çalışan hemşire çalışanlar da bırakamıyorlardı görevlerini, bırakmamış servisini terk etmemiş ama travması büyük. Ailelerinden haber almaya çalışırken aynı zamanda da yaralılara bakmaya çalışıyorlar. Atama bekleyenlerin şu anda atanmaları gerekir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

Ortaöğretim Hemşireleri: “Gönüllü olmak istedik ama çağrılmadık”

Canlı yayında mesaj gönderen ortaöğretim hemşireleri, deprem bölgelerinde gönüllü olmak için başvuruda bulunduklarını ancak çağrılmadıklarını içeren bir mesaj gönderdi. Burak Seçinti, 50 bine yakın atama bekleyen sağlık çalışanlarının ataması konusunu tekrarlayarak, Türkiye Hemşireler Derneği Başkanı ile de sürekli irtibatta olduklarının altını çizdi. Bölgeye gönderilen yardımlar konusunda yardım kuruluşları ile aracılık etmeye de çalıştıklarını söyledi. Son olarak halk sağlığı konusunda da büyük risklerin olduğuna işaret eden Seçinti, bölgeye tekrar görevlendirme olarak gitmek için hazır olduklarının altını çizdi. Seçinti, “Bu ülke hemşirelik mesleğinin önemini er ya da geç öğrenecek, öğrenmelidir. Hemşireler sahanın en önemli yapı taşı olan meslek grubuyuz. Daha güzel yarınlar olsun. Tüm ülkeme ve vatanıma çok çok geçmiş olsun” dedi.  (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Continue Reading
magazin haberleri