Connect with us

Sağlık

Çocuklarda Meningokok Aşıları Önemli!

Published

on

Çocuk doktorları, çocuklarda meningokok aşılarının önemine vurgu yaptı. Tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 pandemisi sonrası, diğer enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolları da önem kazandı.

Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Irmak Ünver, çocukluk çağında oldukça hızlı ilerleyip  sakatlık, körlük, zeka geriliği, işitme kaybı, uzuv  kaybı hatta ölüme sebep olan en önemli hastalıklardan birinin de menenjit olduğuna dikkat çekti.

Beyin ve sinir sistemini saran zarın iltihabına yol açan Menenjit enfeksiyonu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Ünver, “Çocukluk çağında  menenjite neden olan birçok mikroorganizma vardır. Ancak en sık menenjit  yapan  3 bakteriden  biri Neiseria  menengitidis   dediğimiz  meningokok mikrobudur. Bebekler ve ilk 5 yaştaki çocuklar bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması ve bakterinin ülkemizde küçük yaş grubunda daha sık görülmesi nedeniyle en önemli risk grubunu oluşturmakla birlikte, ergenlerde ikinci en sık görüldüğü dönemi oluşturur. Bu nedenle çocukluk çağında  meningokok hastalığından   korunmada en önemli  yöntem aşılamadır. Meningokok hastalığına yol açan tüm serogruplara karşı koruyucu tek bir aşı bulunmamaktadır” diye konuştu.

SOLUNUM YOLU İLE BULAŞIYOR

Hastalığın yayılmasında tek kaynağın insan olduğunu ve solunum yoluyla bulaştığını dile getiren Uzm. Dr. Irmak Ünver, “Meningokok  bakterisi, kişiden kişiye, temas ya da öksürme, hapşırma sırasında ağızdan yayılan hava veya damlacık yoluyla bulaşır Hastalık başlangıçta üşüme, titreme, ateş, halsizlik, burun  akıntısı, kas ağrıları, güçsüzlük, kusma ishal gibi semptomlarla ortaya çıkar. Bu bulgular hastalığa özgü olmadığı için  tanısı zor ve yanıltıcıdır, spesifik belirtiler ortaya çıktığında ise tedavi için geç kalınmış olabilir” dedi.

AŞILARIN YAN ETKİSİ BULUNMUYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Irmak Ünver Aşılanan kişilerin çoğunda ciddi yan etki ile karşılaşılmadığını söyledi. Dr. Ünver “Aşı sonrası vücut genelinde hastalığa yol açacak düzeyde ciddi yan etki görülmesi beklenmese de, aşı uygulanan  bölgede kızarıklık,şişlik ve hassasiyet, yüksek ateş gibi  yan etkiler görülebilmektedir.Aşı  çeşitli durumlarda istenmeyen etkilere yol açabilir. Bu durumlarda bazı kişilerde aşının yapılması sakıncalı olabilir.  Daha önce meningokok  aşısına alerjik reaksiyon göstermiş  olanlar,aşının içinde bulunan  herhangi bir maddeye allerjisi olanlara  hekim kontrolü ve onayı olmadan aşı uygulanmamalıdır. Sonuç olarak, meningokok hastalıkları bulaşma durumunda önemli sekel bırakır ve ölüme neden olabilir. Enfeksiyona karşı koruma amaçlı aşılar ülkemizde de mevcuttur ve güvenle kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Continue Reading
magazin haberleri