Sağlık
Böbreklerde Bir Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Böbrekler karnın arkasında, sırta yakın, omurganın her iki tarafında da bulunan vücuttaki en önemli boşaltım sistemi organlarından biridir. Kandaki atıkların, zararlı maddelerin ve fazla sıvının vücuttan atılmasında görev alır. Böbreklerin diğer bir görevide kan basıncının düzenlenmesi ve yeni kan hücrelerinin üretilmesinde görev alır. Dolayısıyla böbrek sağlığına önem vermeli ve rutin kontrolleri aksatılmaması gerekmektedir.
Böbrek Hastalıkları Nedir?
Böbreklerde diğer hayati organlarımız gibi hasta olabilmekte, fonksiyonları kaybedebilmektedir. En çok karşılaşılan böbrek hastalıkları ise kronik ve akut böbrek hastalığı, böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonlarıdır.
Böbrek Sorunlarından Nasıl Korunuruz?
Böbrek hastalıkları genellikle kendilerini ilk evrelerde belli etmezler, hastalığın son evrelerine doğru birtakım belirtiler ile ortaya çıkarlar. Bu belirtiler ise kişiden kişiye değişmektedir. Bu belirtiler; halsizlik, yorgunluk,mide bulantısı ve kusma,sık idrara çıkma, idrarın renginde koyulaşma ve idrarda kan görülmesi, bel ağrısı, kan basıncının yükselmesi gibi belirtilerdir.
Dolayısıyla böbrek sağlığımızı korumaya özen göstermeli ve bazı alışkanlıkları hayatımızın rutini haline getirmemiz gerekir. Tuz ve şeker tüketimine dikkat etmek, fast food yerine ev yemeklerini tercih etmek, işlenmiş gıdaları tüketmemek, doktor kontrolü olmadan bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmamak, bilinçsiz bitkisel ilaç veya ürünler kullanmamak, sigara ve alkol kullanmamak, günlük 1.5, 2 litre su içmek, kilo kontrolünü sağlamak ve en önemlisi rutin kontrolleri aksatmamak böbrek hastalıklarının önüne geçmek için çok önemlidir.
Egzersiz Yapmak Böbrek Hastalıklarına İyi Gelir mi?
Düzenli egzersiz yapmak her yaştan insanın sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Böbrek hastalarının da düzenli egzersiz yapması, sağlıkları için son derece önemlidir. Yapılan egzersizler kaslara ve dokulara kan akışını arttırır, kilo kontrolünü sağlar ve kan şekerini düzenler. Dolayısıyla yaşam kalitelerini de destekleyici bir etkisi bulunmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken nokta doktorların uygun gördüğü böbrek egzersizleri yapmaktır. Doktor kontrolü olmaksızın uygun olmayan şartlarda ve uygun olmayan bir takım böbrek egzersizleri yapmak böbreklere zarar verebilmekte, kramp ve ağrılara sebep olabilmektedir. Dolayısıyla hastanın, doktor kontrolünde eğer mümkünse haftada 3-5 defa egzersiz yapılması önerilmektedir.