Kültür Sanat
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dünya kuklalarıyla şenleniyor
Kültür ve Turizm Bakanlığının beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde dünyanın farklı ülkelerinden kukla sanatçılarının gösterileri 7’den 70’e herkesin ilgi odağı oluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde dünyanın farklı ülkelerinden kukla sanatçılarının gösterileri 7’den 70’e herkesin ilgi odağı oluyor. Tarık Zafer Tunaya Açık Hava Sahnesi’nde gösterimi yapılan Özbekistan’ın “Neşeli Kuklalar”ı da izleyicilere keyif dolu anlar yaşattı.
1 Ekim’de başlayan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 1000’den fazla etkinlikle sanatseverleri kültür ve sanatla buluşturmaya devam ediyor. Festival kapsamında Almanya’dan Çekya’ya, İspanya’dan Özbekistan’a kukla sanatçıları ziyaretçilere benzersiz gösteriler sunuyor. Kukla gösterilerinin merkezi olan Tarık Zafer Tunaya Açık Hava Sahnesi’nde izleyicilerle buluşan Özbekistanlı “Neşeli Kuklalar” da seyircilerini bambaşka dünyalara götürdü. İstanbul Karagöz Kukla Vakfı Kurucu Başkanı Cengiz Özek’in düzenlediği etkinlik kapsamında festival boyunca Kabare Pupala, Çöp Canavarı, Minik Dünya, Ahşap Sirk ve Büyülü Kent Prag gösterileri ücretsiz bir biçimde izleyicilerle buluşacak.
Karagöz-Hacivat coşkusu
Festival kapsamında geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz-Hacivat gösterisi de yapıldı. Odakule Meydanı’ndaki gösteri her yaştan izleyicinin ilgi odağı oldu. AKM Yeşilçam Sineması’nda Yılmaz Güney’in “Umut” filmi gösterilirken, AKM Türk Telekom Prime Açık Hava Sineması’nda “Star Wars: Sky Walker’ın Yükselişi” keyfi yaşandı.
Mario Levi’den İstanbul’un hikâyesi
Neve Şalom Kültür Merkezi’nde yazar Mario Levi, bir Yahudi ailesinin 1920-1980 yılları arasında İstanbul’da yaşadıklarını kaleme aldığı “İstanbul Bir Masaldı” kitabından yola çıkarak, İstanbul’un hikâyesini ziyaretçilerle paylaştı. Mısır Apartmanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nde yazar Yusuf Tosun, “Mısır’dan Mısır Apartmanı’na Akif’in Sürgün Yılları” başlığıyla dinleyicilere Mehmet Akif Ersoy’un sürgün yıllarını anlattı. Galata Mevlevihanesi’nde ise Hüseyin Cem Durak’ın sanat yönetmenliğinde, İstanbul Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri tarafından semah gösterisi yapıldı.
Salonlarda, meydanlarda müzik…
Yalnızca caz sahnesinin değil küresel müzik tarihinin de değerli isimlerinden biri olan Abdullah İbrahim, AKM Tiyatro Salonu’nda dinleyicilere müzik ziyafeti yaşattı. AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda Yavuz Bingöl ve Oda Orkestrası eşliğinde türküler seslendirildi. Şişhane Meydan Açıkhava Sahnesi’nde Özgür Can Çoban, Galataport Açıkhava Meydan Sahnesi’nde Moldovya Büyükelçiliği iş birliğinde ünlü müzik grubu Zdob şi Zdub & Advahov Brothers, DJ Sasha Lopez & Dara ve İrina Rimes sahne aldı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı