Sağlık
Bakan Koca, “MRHS Sayıları Yüzde 40 Oranında Artış Gösterdi” (Özel Haber)
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. MRHS, sayısının yüzde 40 arttığını söyledi.
Bakan Koca, sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında mecliste detaylı bilgi verdi. Bakan Koca, “2020 yılında aylık 13 Milyon olan poliklinik muayene sayımız 2022 Ekim ayı itibari ile 26 Milyona ulaştı. Hastanelerimizde pandemi öncesi dönemde günlük 672 Bin MHRS randevu açılırken, bugün bu sayı %40 artışla 942 Bine çıkmıştır. Günde yaklaşık 1,5 Milyon kişi hastanelerimizden hizmet alıyor. Ameliyat sayımız 2021’de 6,6 Milyondu. Bu sayı 2022’nin ilk 9 ayında 5,8 Milyona, nitelikli olarak kabul edilen ameliyat sayısı ise yaklaşık 2 Milyon 150 Bine ulaştı.Hasta taleplerinin her yerde, tüm branşlarda karşılanması için sözleşmeli hekim kadrolarını yaygınlaştırıyoruz. Beyaz Reformla 6 Bine yakın hekim kamuya döndü. Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrası doluluk oranı %99’la rekor düzeye ulaştı” dedi.
Sağlık Turizmi Potansiyeli Yüksek Ülkelerden Biriyiz
Türkiye’nin sağlık turizminde atılım içerisinde olduğunu anlatan Bakan Koca, “2020, 2021 küresel zorlukları olan yıllardı. Türkiye alnının akıyla o iki yılın üstesinden geldi. Bu yıl, sağlık sistemini tarihi bir reforma tabi tuttuk. Sonuç aldık. 2023’te önceki yılları aşma sorumluluğunun farkındayız. Uluslararası sağlık turizminden yararlanmak için, ileri imkânlarımız ve Health Türkiye markasıyla dünyaya açılıyoruz. 2022’nin en önemli adımlarından biri budur. Sağlık turizminde başarı potansiyeli yüksek ülkelerdeniz” şeklinde konuştu. Yeni doğan tarama programına SMA hastalığını da eklediklerini anlatan Bakan Koca, “Yeni doğan tarama programını genişleterek sürdürüyoruz. Yılda 25.000 bebek ve çocuğumuz erken tanı ile tedavi ve rehabilitasyon fırsatından yararlanıyor. Bu yıl tarama programına Konjenital Adrenal Hiperplazi ve SMA’yı ekledik” dedi.
Sözleşmeli Hekim Kadrosu 27 Bine Çıkarıldı
Koca, şu bilgileri verdi, “Hekimlerin çalışma şartları iyileşir iyileşmez, ilk etapta 6.000’e yakın hekim devletin sağlık kurumlarına geri döndü. Bu yıl 2. Dönem Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrası yerleşmelerde ise %99’u bulan dolulukla rekor kırıldı.Küçük şehirlerdeki hastaneler başta olmak üzere, tüm hastanelere yaygınlaştıracak şekilde, sözleşmeli kadrolar artırıldı. Sözleşmeli hekim kadrosu 27.000’e çıkarıldı. Doğumda beklenen yaşam süresi, son 20 yılda ortalamada 6 yıl uzayarak erkeklerde 76, kadınlarda ise 81 olmak üzere, 79 yılı buldu. Bunda sağlık hizmetlerinin payı büyüktür. Salgında önemini herkesin anladığı şehir hastaneleri, Türkiye’nin sağlıkta yeni bir döneme geçmesini sağlamıştır. Bunlar birer hastane olmaktan öte, sağlık şehirleridir. En büyük şehir hastanesini iki ay önce Ankara’da açtık.