Connect with us

Sağlık

ABD’de Yaşayan Türk Virolog Tareen’nden Kanser Tedavisinde Müjdeli Haber ! (Özel Haber)

Published

on

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Virolog Semih Tareen, Biyoteknoloji Şirketinde yıllardır üzerinde çalıştıkları kanser tedavisi Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu FDA’dan faz1 için onay alındığını ve klinik çalışmalara başlanılacağı müjdesini verdi. 

Kan kanserlerinin belli türlerini yok edebilecek bilimsel çalışma ile ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) ulaştığı Virolog Semih Tareen, bu başarının bir ekip işi olduğunu, yüzlerce kişinin başarısı olduğunu vurguladı. İnsan sağlığı için sevindirici sonuçlara ulaşıldığına dikkat çeken Tareen şunları söyledi: “Bilimsel çalışmalar bir öncekilerin çalışmaları üzerine eklenerek birikir. Önceki biyoteknoloji şirketimizde benzer bir tedavi FDA tarafından onaylanmıştı ve ruhsat aldı. Breyanzi ismi altında satılan bu tedavide hastanın kendi bağışıklık hücreleri tasarlanıyor. Geliştirdiğimiz tedavi ise allogeneic denen ve sağlıklı kişiden gelen hücreleri kullanacak. Bu yeni yöntemin avantajı hastaya özel bir terapi olmaması ve tek sağlıklı bir donörden pek çok hastaya terapi üretilebilmesidir. Eğer Faz1 çalışmaları başarılı olursa klinik çalışmalarda Faz2’ye geçilecek.”

“Aşı Takviminden Farklı Yürüyebilir”

Hem virüsleri hem de CRISPR teknolojisini kullanarak sağlıklı insandan gelen bağışıklık hücrelerinin laboratuvar ortamında genetik olarak tasarlandığını söyleyen Tareen, “Bu hücreler çoğaltılarak kanser hastasına verilecek ve kanseri tanıyıp yok edebilecek. Deneyler olumlu, sıra Faz1 insan klinik çalışmasındayız. Faz1 belki bir yıl, faz2 belki iki sene  sürebilir. Bunlar kanser çalışması olduğu için aşı takviminden farklı yürüyebilir” dedi. 

Tüm Kanser Türlerinde Etkili Olacak mı?

Kanser tedavisi alanında yürütülen bilimsel çalışmanın tüm kanser türleri üzerinde etkili olup olmayacağı sorusunu cevaplayan Virolog Tareen, “Hayır tüm kanser türlerinde değil, kan kanserlerinin sadece belli türlerinde denenecek. Henüz insanlarda etkili olup olmayacağını bilemiyoruz. Klinik çalışmalar bunun için var. Fakat preklinik deneylerde etkili. Kanser dediğimiz şey tek bir hastalık değil. Her kanser birbirinden farklı o yüzden tedavisi tamamen farklı. Bugün tedavisi olan bazı kanser çeşitleri var mesela” diye konuştu. 

“Uygun Donör Bulma Derdi Olmayacak”

Tek bir bireyin donör olmasıyla çok sayıda insanın sağlığına kavuşmasının öngörüldüğü bilimsel araştırmanın donör uygulaması hakkında bilgi veren Semih Tareen, “Organ naklini düşünün, bizim çalışmamızda organ nakli yerine hücre nakli olacak. Normalde kişiye uygun bir donör bulmak gerekir. Ama bizim yaptığımız genetik tasarımlarla uygun donör derdi olmayacak. Herhangi bir donörden kanseri tedavi edecek hücreler hazırlanabilecek.” (BİLİM SAĞLIK HABER AJANSI)

Continue Reading
magazin haberleri