Sağlık
VAR Sistemi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı yapıldı
Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından VAR Sistemi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından VAR Sistemi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Başkan Vekillleri Yusuf Günay, Yalçın Orhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Müslüm Özmen, İdil Karademirlidağ Suher, Ramazan Üçdan, Talat Papatya, Murat Şahin, Genel Sekreter Kadir Kardaş ile MHK Başkanı Sabri Çelik, MHK Başkan Vekili ve VAR Sorumlusu Murat Ilgaz, MHK Üyesi Ahmet İbanoğlu, hakemler ile medya mensupları katıldı.
Mehmet Büyükekşi: "Futbolun güzelliklerini gündeme getirmek istiyoruz"
Orhan Saka Konferans Salonu'ndaki toplantıda konuşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Göreve geldiğimiz ilk günden beri, Türk futbolunun öncelikli meselelerine, tüm paydaşlarımızla ortak istişareler içerisinde çözüm üretmek için çalışıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada, şüphesiz gündemi en çok meşgul eden konulardan biri hakem performanslarıdır. Her fırsatta dile getirdiğim gibi, bizler futbolun güzelliklerini, insanları bir araya getiren heyecanını, ailelerin ve çocukların hafta sonu eğlencesi olan ve hakem hataları ile değil, maç performansları ile konuşulan bir oyunu gündeme getirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, hepimizin hayrına olan şey, gelişen ve büyüyen bir futbol ekonomisi. Ancak bu sayede kulüplerimize daha fazla gelir kaynakları yaratabiliriz, ancak bu sayede bir sonraki yayın ihalesi fiyatını ikiye katlayabiliriz ve ancak bu sayede futbolumuzu başka pazarlara ihraç edebiliriz." diye konuştu.
VAR sisteminin "Minimum müdahale, maksimum fayda" prensibiyle çalıştığını vurgulayan Başkan Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti: "Bugün sizleri buraya davet etme amacımız, büyük bir çoğunluk tarafından hala bilinmeyen, veya yanlış bilinen VAR protokolünü bir kez daha hatırlatmak ve kamuoyunu bilinçlendirme niyetimize desteklerinizi rica etmek ve yukarıda özetlediğim vizyonumuza hizmet etmektir. Video yardımcı hakemliği – neredeyse her hafta, sadece puan kaybına uğrayan takımlarımız tarafından bol miktarda eleştirilse de – UEFA kuralları gereği, minimum müdahale – maksimum fayda prensibi ile çalışır. Müdahale ettiği pozisyonlarda ise kesinlik arar. Aksi takdirde müdahale hakkı yoktur."
"Dünyada VAR sistemini en iyi uygulayan ligler arasındayız"
TFF Başkanı Büyükekşi, VAR teknolojisinin bariz hataların önlenmesi konusunda futbola büyük fayda getirmiş bir yenilik olduğunu da belirterek "Geçmişle kıyaslandığında ülkemizde futbol, VAR sayesinde şüphesiz çok daha şeffaf bir seviyeye geldi. Ama dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de hala gelişmeye muhtaç alanlar var. Buna rağmen, 2022-2023 sezonu itibarıyla dünyada VAR sisteminin en iyi uygulandığı ligler arasında yer aldığımız gerçeğinin altını çizmek isterim. Sistemi iyileştirme konusunda hiç durmadan ve büyük bir iyi niyetle çalışıyoruz. Farklı ülkelerin yapılarını ve VAR uygulamalarını inceliyor, onlarla fikir alışverişinde bulunuyoruz. VAR hakemlerimizin eğitimlerine büyük önem veriyoruz. VAR teknolojisini en iyi uygulayan örnek ülke olma hedefimiz var ve eksiklerimizi her gün tamamlıyoruz. Çalışma ortamımızı iyileştirme amacıyla merkezimizi genişletiyor, teknolojik donanımlarımızı yeniliyoruz. Ve bugün, sizlerin aracılığınız vesilesiyle tüm paydaşlarımızdan bize destek olmaları çağrısını yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
“Tüm futbol paydaşlarını maddi manevi zenginleştirmeyi amaçlıyoruz”
VAR sisteminin kamuoyuna doğru şekilde aktarılması gerektiğini kaydeden TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Her puan kaybı sonrası, eksik bilgilendirmelerle ve hayali çizgiler üzerine VAR sistemini ve hakemlerimizi hedef almak yerine, önce sistemin nerede devreye girdiğini, nerede girmediğini, ofsayt çizgisinin nasıl çizildiğini, 1 dakikadan az bir sürede toplanması gereken onlarca kamera görüntüsünün seçim kriterlerini, kesinlik zaruriyetini kamuoyuna anlatmak ve sonra da bu sistemi koruyup destek olmalarını sağlamak için yardımlarınızı rica ediyoruz. Biz, Türk futbolunun marka değerini artırarak federasyonundan kulübüne oyuncusundan antrenörüne basın mensubundan taraftarına tüm futbol paydaşlarını maddi manevi zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken, kulüplerimiz saha içi performanslarını, siz değerli basın mensupları, futbolun güzelliklerini öne çıkaran fair play odaklı haber akışını, bir bütün olarak hepimiz, iyiyi, güzeli, pozitif olanı öne çıkarmalıyız."
MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz, pozisyonlarla VAR protokolünü anlattı
Başkan Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasının ardından VAR sistemiyle ilgili medya mensuplarına kısa bir çizgi film izletildi. Daha sonra MHK Başkan Vekili ve VAR Sorumlusu Murat Ilgaz bir sunum gerçekleştirerek VAR Sistemi’nin işleyiş şekli, VAR ve AVAR hakemlerinin görevleri ve VAR Protokolü’nü ekranda pozisyonlarla örneklendirerek bilgilendirmede bulundu.
Medya mensupları VAR hakemi oldu
Merkez Hakem Kurulu Başkan Vekili Murat Ilgaz’ın VAR sunumunun ardından bilgilendirme toplantısını takip eden medya mensupları, VAR Merkezi’nde canlı maç ve hazırlanan demolar üzerinde VAR hakemliği deneyimi yaşadı. VAR protokolü çerçevesinde kritik pozisyonları değerlendiren medya mensupları, offside çizgilerini de kendileri çizdiler. Organizasyon, medya mensuplarının video yardımcı hakem uygulamalarına bizzat katılmalarının ardından sona erdi.
VAR NEDİR?
Video Yardımcı Hakem sisteminin (VAR) amacı tüm kararlarda 100 doğruluk elde etmek değildir. VAR’ın genel felsefesi “minimum müdahale – maksimum yarar”dır. Her türlü kararı her zaman hakem verecektir. Hakemin kararı yalnızca video incelemesi bariz bir hatayı gösteriyorsa değiştirilebilir. Buradaki doğru soru ‘Karar doğru mu?’ değil. Doğru soru: ‘Karar bariz bir şekilde yanlış mı?’
VAR’DA İNCELENEBİLİR KARARLAR
Hakemler müsabakalarında yüzlerce kez karar verirler ancak VAR kullanımı ile sadece aşağıdaki olaylar incelenebilir:
GOLLER: Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek.
PENALTI/PENALTI DEĞİL KARARLARI: Verilen veya verilmeyen bir penaltı kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.
DİREKT KIRMIZI KARTLAR (2. ihtarlar hariç): Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.
YANLIŞ OYUNCUYA KART VERİLMESİ: Hakemin ihlal yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunu veya hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek.
VAR’IN BAZI İLKELERİ
1 – Video teknolojisi yalnızca maçın seyrini değiştiren kararlardaki bariz hataları düzeltmek için ve gözden kaçan ciddi olaylarda kullanılacaktır: Gol, penaltı/penaltı değil, doğrudan ihraç ve yanlış oyuncuya kart verilmesi (örneğin; hakemin yanlış oyuncuya ihtar vermesi/ihraç etmesi).
2 – Nihai karar her zaman hakem tarafından verilecektir.
3 – İncelemeyi yalnızca hakem başlatabilir; VAR, hakeme sadece inceleme önerisinde bulunabilir.
4 – İnceleme süreci ne olursa olsun, kararı hızla incelemek için herhangi bir zaman baskısı yok. Çünkü doğruluk zamandan daha önemlidir.
5 – Oyuncular ve takım görevlileri hakemin etrafını sarmamalı veya eğer bir karar incelenecekse, inceleme sürecini veya nihai kararı etkileme girişiminde bulunmamalıdır. ‘İnceleme işareti’ kullanan bir oyuncu sarı kart alacaktır.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı