Kültür Sanat
EÜ Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi farklı kültürlerden sanat eserlerini sergiliyor
Türkiye’nin ilk kâğıt ve kitap müzesi uluslararası nitelikteki bine yakın eseri sanatseverlerle buluşturuyor Türkiye’nin ilk kâğıt ve kitap müzesi niteliğini taşıyan, dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdının sergilendiği Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, uluslararası nitelikteki bine yakın eseri sanatseverlerle buluşturuyor.
Türkiye’nin ilk kâğıt ve kitap müzesi uluslararası nitelikteki bine yakın eseri sanatseverlerle buluşturuyor
Türkiye’nin ilk kâğıt ve kitap müzesi niteliğini taşıyan, dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdının sergilendiği Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, uluslararası nitelikteki bine yakın eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Ayda yaklaşık 500 ziyaretçi ağırladıklarını aktaran Müze Yöneticisi Öğr. Gör. Dr. Seda Ağırbaş, “Türkiye’de ilk olmasının yanı sıra, konunun bu boyut ve zenginlikte ele alındığı bir üniversite müzesi olarak da uluslararası alanda benzersiz konuma sahip” diye konuştu.
EÜ Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, bugün galerisinde yer alan ve dünyada başka bir örneği bulunmayan eserlerle merakları üzerine topluyor. Müze, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kâğıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu, farklı kültürlerden örnekleri, yeni eğitim ve öğretim döneminde de ziyaretçileriyle buluşturacak.
Müze Yöneticisi Öğr. Gör. Dr. Seda Ağırbaş, “Müzemiz, Ege Üniversitesinin kültürel ve sanatsal varlıklarından Levanten köşklerinden 19. yüzyılın Ballian Konutu’nda hizmet veriyor. İçinde bir sanat galerisi de bulunan müzede bine yakın obje sergileniyor. Kâğıdın üretiminden, sanat eserine vardığı noktaya kadar çok çeşitli aşamalardan örneklerin sergilendiği müzenin giriş katında el yapımı kâğıt üretimi demo odası, organik yazı malzemeleri, dünya renkli kâğıtları, günümüz renkli kâğıt sanatçıları, modern kâğıt sanatı bölümleri; üst katında ise kitap sanatları, exlibris, matbaa, sanatçı kitapları, çocuk kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar, baskı teknikleri, minyatür kitaplar ve tipografi bölümleri yer alıyor. Kâğıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örneklerle ziyaretçilere sunuyor. Müzemiz, bilgi ve görselleriyle her eğitim düzeyindeki öğrencilere her yaştan kişilere yönelik olarak dizayn edilmiş bir konumda bulunuyor. Türkiye’de ilk olmasının yanı sıra, konunun bu boyut ve zenginlikte ele alındığı bir üniversite müzesi olarak da uluslararası alanda benzersiz konuma sahip” diye konuştu.
Kâğıt sanatı ile dünya haritası
EÜ Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesinde yer alan 32 ülkeden 42 kâğıt sanatçısının yaptığı “One World Many Papers -Bir Dünya Çok Sayfa ” adlı eser, müzenin sembol eserlerinden birini simgeliyor. Küçük parçalardan oluşan kâğıtlarla hazırlanan dünya haritası, tüm detaylarıyla eşsiz bir görüntü oluşturuyor. Joshua Reichters tarafından yapılan, 32 sayfalık Japon ipek kâğıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş “Bilder-ABC Resimli Alfabe Kitabı” dünyanın en küçük kitabı unvanı ile bu müzede yer alıyor. Ağırlığı 5 miligram ve boyutları parmakla tutulmayacak kadar küçük olan eser, minyatür kitaplar bölümünde sergileniyor. Metrekaresi iki gram ağırlığında olan dünyanın en hafif kâğıdı da ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Ayrıca müze sahip olduğu bir sanat galerisinin yanı sıra; kâğıt ve ebru gibi yaratıcı sanat atölyelerine de bünyesinde barındırıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı