Connect with us

Sağlık

Psikiyatristlerden Rol Çalan ‘Tevbe’ciler Terapistliğe Soyundu, Sadakası 500 Avro!

Published

on

Sosyal medyada da ‘manevi danışmanlık’ popüler hale gelmeye başlarken, manevi danışmanlık sertifikaları reklamları da artmaya başladı. Bunun yanında yine sosyal medyada sıklıkla karşılaşılan, psikiyatri biliminden adeta rol çalan başka bir alan ve bu alana yönelen kişiler de dikkat çekiyor: Tevbe terapisi, ruhsal manevi danışman, manevi terapist, sadaka ve tevbe ile ruhsal sorunlara çözüm vaat edenler… 

Türkiye’den ve Almanya’dan kişiler ‘tevbe terapisi’ adı altında ile sadaka karşılığı ‘terapi’ veriyor(!) Ruhsal sorunlara sadaka ve tevbe ile çözüm sunduğunu iddia eden bu kişiler gittikçe çoğalıyor. Almanya merkezli bir sosyal medya hesabı olan İlahiyat Mezunu olduğunu belirten M. Yılmaz Ö.’nün tevbe ve sadaka terapisi(!) karşılığı 500 Avro, bugünkü döviz kurunda 15 bin TL! Twitter, youtube, instagram ve resmi internet sitesi aracılığıyla bireylere ulaşan, psikolojik sorunlarına sadaka ve tevbe yoluyla çözüm sunduğunu iddia eden bu kişi ve kişiler, ‘Tevbe Terapisi’ yaparak, ruhsal manevi terapist unvanıyla şu hizmetleri sunuyor: Psikolojik ruhsal sorun tedavisi, metafizik danışmanlık (medyumluk), bağımlılık ve ergen problemleri tedavisi ile aile danışmanlığı…

tevbe

Kimi Manevi Ruhsal Danışman, Kimi Manevi Terapi Uzmanı Kimi De Yaşam Koçu!

Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) sosyal medya üzerinden ‘tevbe terapisi’ adı altında tanıtım yapan hesaplara ulaşmaya çalışarak sorular yöneltti. Almanya’dan hizmet veren Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olduğunu belirten M. Yılmaz Ö. arandı ancak ulaşılamadı. Türkiye merkezli olduğu tespit edilen F. Kaya ve başka hesaplara da mesaj yoluyla ulaşıldı ancak sorulara yanıt alınamadı. Bu hesaplar kendilerini Ruhsal Manevi Danışman, Manevi Terapi Uzmanı, Ruhsal ve Kronik Ruhsal Hastalık, aile problemlerine tevbe ve sadaka ile çözüm, yaşam koçu, aile danışmanı, NLP uzmanı olarak nitelendiriyor. Bu ve buna benzer hesaplar ülkemizde herhangi bir kural ve yasal engel olmadığı için sosyal medyada gittikçe yaygınlaşıyor. 

Psikiyatristler Uyarıyor: Bilimsel Tedaviden Yana Olun!

Konuyla ilgili Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Psikiyatride İnsan Hakları ve Etik Çalışma Birimi Üyesi, Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti önemli açıklamalarda bulundu. Göverti, vatandaşları yasal yollarla engellenmesi şart olan insan sağlığını tehdit eden bu suistimallere karşı uyardı. Vatandaşların ruhsal sorunlarla karşılaştıklarında psikiyatri profesyonellerine gitmelerini, bilimden asla vazgeçmemelerini söyledi. 

tevbe

Almanya Düseldorf’tan Türkiye’ye Uzanan Sadaka İle Tevbe Terapisi(!)

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olduğu belirtilen, M. Yılmaz, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde yaşıyor. Üniversite mezuniyeti sonrasında MEB bünyesinde öğretmenlik ve yöneticilik görevlerinde bulunduğu internet sitesinde belirtilen Yılmaz Ö.’nün, 2000 yılında bioenerjiye ilgi duyduğu ve konuya ilişkin araştırmalar gerçekleştirdiği bilgisi sitede veriliyor. 2015 yılında Pranik Şifa seviye 1-2 eğitimleri aldıktan sonra Özbek’in, eğitimler sonrasında hocası ile beraber 1000’i aşkın seans yaptığı, şifacılık, sınıkçılık, otacı uygulamalarını gözlemlediği yazıyor. 

Temel Eğitim Seti Bile Var!

Tevbe Terapisi pazarı oldukça geniş ve ürün gamı da mevcut. Yılmaz Ö. bu işi ciddi ciddi ticarete dönüştürenlerden. Tevbe üzerine kitapları hatta eğitim seti bile var. İndirimli olarak satışa çıkarılan eğitim setinin fiyatı 800 TL ama aslında 1000 TL. Eğitim seti içeriğinde ‘Günah’ temelli vurgular yer alırken, psikolojik rahatsızlıklarımdan nasıl kurtulurum başlığı da bulunuyor.

terapi set

 

“Eğitimler Almış Olmam Hepsini Tasvip Ettim Anlamına Gelmiyor!”

500 Avro’ya Almanya’da Tevbe Terapisi yapan İlahiyat Mezunu Yılmaz Ö., “Eğitimlerini almış olmam bu disiplinlerin hepsini uyguladığım veya tasvip ettiğim anlamına gelmez. Amacım uygulanan sistemlerdeki dini açıdan problemli yönleri anlayabilmektir” diyor. 

Peki Tevbe Terapisi yaptığını iddia eden Ö. ne hizmetler veriyor. Resmi internet sitesinde, psikolojik ve kronik fiziksel rahatsızlıkların metafizik boyutunu incelemek amacıyla 2017 yılında araştırmalara başlamış; hipnoz, rukye, reiki vb. medyumluk uygulamalar üzerine araştırmalar yapmış. CV’si oldukça kabarık (!) Tevbe yoluyla arınma, bioenerji üzerine 2 adet kitabı bulunduğu belirtilen sitede Ö.’nün eğitimine katıldığı ancak uygulamadığı eğitimler ise şöyle sıralanıyor: Bioenerji, pranik şifa, aile dizimi, hoopononopono, NLP, NLP Master, NLP trainer, ennegram ile kişilik analizi… Bu eğitimlere katılan ancak uygulamadığını ilan eden Özbek ne yapıyor? Sadaka karşılığı tevbe terapisi adı altında; psikolojik ruhsal sorunlar, metafizik danışmanlık (medyumluk), bağımlılık ve ergen problemleri ile aile danışmanlığı yapıyor. Tevbe terapisi ruhsal sorunlara sadaka ile çözümün karşılığı 500 Avro! Bugünkü döviz kurundan hesaplarsak 15 bin TL ediyor.  

bilim

Psikiyatri Uzmanlarından Vatandaşlara ‘Tevbe Terapisi’ Uyarısı!

Psikiyatri bilimi terimi olan ve bilim insanları, psikiyatri eğitimi almış uzman kişiler tarafından uygulanan bir tedavi şekli olan ‘psikoterapi’ alanına ilahiyatçıların dahil olması ne kadar doğru? İnsan sağlığını iyileştirme iddiası ile yola çıkan ilahiyatçılar, terapi verebilir mi? Ruhsal ve psikolojik sorunları çözebilir mi?  Çeşitli sertifikalar almış olsalar da; manevi rehberlik danışmanlığı, temel psikoloji eğitimi, yetişkinler için cinsel eğitim, aile ve çocuk danışmanlığı yapabilir mi?

diğdem göverti

İlahiyatçılar Psikoterapi Yapamaz!

‘Terapi nedir? Psikiyatri alanında eğitim almamış kişiler psikoterapi uygulayabilirler mi?’ sorumuza cevap veren Psikiyatrist Dr. Göverti, psikoterapinin; kişilerin şikayetleri üzerine başvurdukları, yaşadıkları ruh sağlığı sorunu ile ilgili çözüm aradıkları, gerekli yetkin eğitimleri alan ruh sağlığı profesyonelleri tarafından uygulanan bir tedavi türü olduğunu ifade etti. Göverti, daha detaylı bir tanımla, psikoterapinin düşünce, duygu ve davranışları, konuşma, ilişki kurma, terapist ile kurulan terapötik çerçevede değiştirme, iyileştirme anlamına gelmekte olduğunu ekledi. 

Bir İlahiyatçı Ruh Sağlığı Profesyoneli Değildir

Psikoterapi uygulayacak kişilerin ruh sağlığı profesyonelleri olması ve gerekli yetkin eğitimleri alması gerektiğini vurgulayan Dr. Göverti, “Psikoterapide farklı ekoller bulunmaktadır. Bunlar psikanalitik psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, cinsel terapi, aile terapisi başta olmak üzere yapılandırılmış farklı ekolleri içermektedir. Eğitimi alınan terapi türlerinde, süpervizyon da dahil olmak üzere alınan yapılandırılmış eğitimler bulunmaktadır. Bu eğitimlerden sonra psikoterapi uygulama sürecine geçilmelidir. Ruh sağlığı alanında çalışan, lisans eğitimini ruh sağlığı alanında yapmış, psikoterapi eğitimlerini almış kişiler psikoterapi yapmalıdır. Bir ilahiyatçı ruh sağlığı profesyoneli değildir o yüzden bu eğitimleri almamalı ve uygulamamalıdır. Ancak ülkemizde ne yazık ki bununla ilgili yasal bir düzenleme olmadığı için bu bahsettiğim eğitimlere ve ek olarak bilimsel tabanı olmayan, access bar, tevbe terapisi, bioenerji gibi isimlerle adlandırılan “terapi” adı altında verilen bazı eğitimlere ruh sağlığı profesyoneli olmayan kişiler katılabilmektedir. Ek olarak katıldıkları bu eğitimler kişileri psikoterapist yapmamaktadır. Uygulama aşamasında ise bu başvuranlara fayda sağlamak yerine zarar verebilmektedir” dedi. 

Bu Suistimallerin Önüne Geçilmelidir

‘İlahiyat mezunları ‘tevbe terapisi’ adı altında, ruhsal sorunlar, bağımlılık ve ergen problemleri, aile danışmanlığı hizmeti verilebilir mi?’ sorumuzu yanıtlayan Göverti şöyle konuştu: “Psikoterapi süreçlerinden önce bazı değerlendirmelerin yapılması gerekebiliyor. Bazı psikiyatrik durumların, bağımlılık, psikotik bozukluklar, depresif bozukluklar gibi, bir ruh sağlığı profesyoneli tarafından değerlendirilmesi ve gerekiyorsa öncelikle medikal bir tedaviye yönlendirilmesi gerekebilir. Gerekli yönlendirme ya da müdahale yapılmazsa ne yazık ki bazı durumlar hayati risk taşıyabilir. Kişinin psikoterapiye uygun olup olmadığı, kendi beklentileri ve tedavi hedefleriyle birlikte bilimsel bir çerçevede değerlendirilmelidir. Bu nedenle bu kişilerin böyle önemli hastalıklarla ilgili ‘dua ile şifa dağıttığı’nı iddia eden kişilere başvurmaları çok büyük zararlara neden olabilir. Bu bir suistimaldir. Yaptırım gücü olan meslek yasaları ile bu konuda önlem alınmalı ve bu suistimallerinin önüne geçilmelidir.”

Tevbe Terapisiyle Tedavi Vaadi Bilimden Uzak, Kişilere Zarar Veren Bir Şeydir!

500 Avro maliyetli sadaka ile tevbe terapisi yapan kişilerin bir kerede mucizevi şeyler vermeyi vaat ettikleri sisteme ilişkin değerlendirmede bulunan Göverti, “Ücretlendirme ile ilgili farklı yaklaşımlar muhtemelen vardır ancak burada dikkat etmemiz gereken durum bu terapilere başvuran kişilerin yüksek beklentileri ve kısa sürede mucizevi iyileşme yaşamak istemeleridir. Psikoterapi yapan ruh sağlığı profesyonellerinin ellerinde sihirli değnek yoktur. Psikoterapi süreçlerinde iyileşme, terapist, hasta veya danışan arasında kurulan terapötik ilişki çerçevesinde ve zamanla gerçekleşmektedir. Ne yazık ki terapi adı altında sunulan kısa sürede iyileşme vaat eden bu hizmetler kişileri maddi ve manevi anlamda suistimal etmektedir” uyarısında bulundu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Continue Reading
magazin haberleri