Sağlık
TTB, Türk Toraks ve HASUDER’den “Aşırı Sıcaklara Önlem” Çağrısı
Aşırı sıcak hava insan sağlığını tehdit ediyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle hekim meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı ve tüm devlet kurumlarına acil önlem alınmalı çağrısı yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Yürütme Kurulu, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), aşırı sıcakların başlaması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı ve devletin tüm İlgili kurumlarını acil önlem almaya çağırdı. Yapılan açıklamada, dünyada ortalama sıcaklıkların aynı hafta içerisinde üç kez üst üste rekor kırdığı, küresel ortalama sıcaklığın 17,23°C olduğu 6 Temmuz 2023, kaydedilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçtiği vurgulandı. TTB, Türk Toraks ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ortak açıklamasında şu cümlelere yer verildi: “İklim değişikliğinin bir sonucu olarak aşırı sıcak olayları, dünya çapında yaz mevsimlerinin kalıcı bir özelliği haline gelerek çok sayıda ölüme neden olmaktadır ve ekosistemlerimizi sonsuza dek etkileyebilmektedir. Enerji elde etmek için fosil yakıt yakılması, araç egzoz salınımı, yoğun endüstriyel tarım faaliyetleri gibi insan aktiviteleriyle atmosfere salınan karbondioksit (CO2) ve diğer gazlar dünyanın üzerinde tıpkı sera gibi bir örtü oluşturarak altında kalan alanın ısınmasına neden olmaktadır. Bu gazlara bu etkilerinden dolayı sera gazı adı verilmektedir. Atmosferde zamanla biriken sera gazları dünya sıcaklığının yükselmesine ve beraberinde rüzgâr, nem ve ısı döngüsünde değişiklikler ile aşırı hava olaylarına yol açmaktadır. Bu ısınma, kentlerde yoğun betonlaşmayla birlikte ısı emici olan toprak ve yeşil alanların azalması ve binalarda kullanılan ısı tutucu malzemeler nedeniyle daha yoğun yaşanmakta ve kentsel ısı adaları oluşmaktadır. Enerji kullanımından açığa çıkan ısı da kentsel ısı adası oluşumunun bir diğer nedenidir. Bu nedenle kentlerde yaşayanlar çok daha büyük risk altındadır.”
Aşırı Sıcaklar Öldürücü Olabilir!
Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığının 17°C ile 31°C arasında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Aşırı sıcaklık artışının insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Aşırı sıcaklar, sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilir. Ancak, asıl tehlike aşırı sıcakların mevcut kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırarak ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölüme neden olmasıdır. Yaşlı bireyler, küçük çocuklar ve bebekler, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve açıkta çalışanlar daha fazla risk altındadır. Dünya Sağlık Örgütü,2022 yılında Avrupa’da en az 15 bin kişinin hayatını aşırı sıcaklar nedeniyle kaybettiği açıklanmıştır. Aşırı sıcakların bu yaz Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlık hizmetleriyle ilgili maliyetlerde 1 milyar dolar artış yaratacağı, artan vücut ısısıyla ilgili koşullar nedeniyle yaklaşık 235.000 acil servis başvurusuna ve 56.000’den fazla hastane yatışına yol açacağı öngörülmektedir” denildi.
Erken Uyarı Sistemi Oluştrulmalı, Koruyucu Önlem Alınmalı!
Aşırı sıcaklar açısından coğrafik konumu nedeniyle hayli risk altında olan ülkemizin, halkımızın bu duruma hazırlıklı olması ve toplumsal önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekilen açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Bu noktada erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, koruyucu önlemlerin alınması, uyum stratejilerinin geliştirilmesinde Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara önemli görevler düşmektedir. Bu konuda acilen “sıcak sağlık eylem planına” ihtiyaç vardır. Küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 1,5°C’den fazla artmasına izin vermek, dünyanın birçok yerinde yaz sıcağını dayanılmaz hale getirebilir. Bu seviyeyi +1,5°C’nin altında olacak şekilde sınırlandıran Paris İklim Anlaşması hedefine ulaşmak, oluşacak zararları önlemede ülkemizin ve tüm dünya ülkelerinin birinci önceliği olmalıdır.” (BSHA – HABER MERKEZİ)