Connect with us

Kültür Sanat

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun 75. Yılı Muhteşem Bir Geceyle Kutladı

Açıldığı 1947 yılından bu yana binlerce etkinliğe ev sahipliği yapan, şehrin kültür hayatının vazgeçilmez bir mekânı olan Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun 75.

Published

on

Açıldığı 1947 yılından bu yana binlerce etkinliğe ev sahipliği yapan, şehrin kültür hayatının vazgeçilmez bir mekânı olan Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun 75. yılı, yağmura rağmen İstanbullu sanatseverlerin yoğun ilgisiyle kutlandı.

 

Sunuculuğunu Bennu Yıldırımlar ve Emrah Özertem’in yaptığı gece, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun açılışından bugüne 75 yılını özetleyen kısa bir belgeselin gösterimiyle başladı.

 

75. Yıl gecesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun,  İBB Kültür Daire Başkanlığı Koordinatörü Figen Ayhan Karakelle, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Şehir Tiyatroları Müdürü Ceyhun Ünlü, Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Müdür Yardımcıları Oytun Askeroğlu ve Mehmet Karaosmanoğlu’nun yanı sıra birçok sanatçı ve gazeteci katıldı.

 

75. Yıl Belgeseli

Belgeselde, Şehir Tiyatrosu’nun kuruluşundan 2. Dünya Savaşı’nın kültür hayatına verdiği zarara kadar pek çok konu işlendi. Belgesel filmde Tiyatromuzun kurucusu Muhsin Ertuğrul’un, tiyatromuzu kurumsallaştırmak, sanat yapabilmek için yaşadığı zorluklar anlatıldı.

 

2. Dünya Savaşı’nın bitimiyle ortaya çıkan seyirci patlaması, dönemin ekonomik zorluklarına rağmen 1947’de inşa edilen Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’yla karşılanabildi. Belgeselde Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenen ilk oyun olan Kral Oidipus’un heyecanı ve açılışın basına yansımaları yer aldı.

 

Mumlar 1947 Yılında Sahneye Çıkan Oyuncuların Anısına Yandı

Oyun öncesinde, 1947 yılında Harbiye Açık Hava Tiyatrosu sahnesine ilk çıkan sanatçılarımızın anısına, sanatçılarımız bir mum getirerek hem onları hem de o günden bu yana ışıklarıyla bu sahnemizi aydınlatan bütün sanatçılarımızı hatırladık.

 

Hedefimiz Ustalarımızın Bırakmış Olduğu Mirası, Yeni Seyircilere ve Gençlere Bırakmaktır

Gecede söz alan Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever;

“Bizim hedefimiz ustalarımızın bize bırakmış olduğu mirası, bütün sabitleriyle, gelenekleriyle, siz yeni seyircilere ve gençlere bırakmaktır. Bu konuda gereken her şeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

75. yılımızı hep beraber kutlayalım istedik. Bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ederiz.

Sayın Ekrem İmamoğlu’na bize gösterdiği teveccühten ve nezaketten, bize verdiği güvenden dolayı çok teşekkür ederiz,” dedi.

Gece, Shakespeare’in yazdığı, Serdar Biliş’in yönettiği “12. Gece” oyununun sahnelenmesiyle sona erdi.

 

12. GECE

Shakespeare'in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece'de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino'nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia'ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki şimdi erkek kılığındaki Viola'ya aşık olana dek. Bu sırada, Olivia'nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio'ya şamatalı bir oyun oynarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır. William Shakespeare’in yazdığı,  Serdar Biliş’in yönettiği oyunda Ali Gökmen Altuğ, Bennu Yıldırımlar, Doğan Şirin, Emrah Özertem, Ersin Umulu, Gürkan Başbuğ, Mehmet Avdan, Neşe Ceren Aktay, Nilay Bağ, Özge Kırdı, Özge Özder, Seda Fettahoğlu, Senan Kara Tutumluer, Tolga Yeter, İsmet Şahin rol alıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading
magazin haberleri