Connect with us

Sağlık

HEP-SEN Artık GNU Üyesi!

Published

on

Türkiye’de bir sağlık sendikası, ABD’nin en büyük kayıtlı hemşire ve profesyonel birliği kuruluşlarından biri olan National Nurses United’a (NNU) bağlı Global Nurses United’a (GNU) resmen üye oldu. BSHA’nın kısa bir süre önce HEP-SEN Bir İlke İmza Attı: GNU Üyelik Süreci Başladı’ başlığıyla ile duyurduğu haber sonrasında HEP-SEN ve GNU arasındaki üyelik sürecinin resmen başladığı bilgisi geldi. 

33.Ülke Türkiye, 37. Sendika HEP-SEN Oldu

32 ülkeden 36 sendikanın üye olduğu GNU üyeleri arasında artık HEP-SEN de yer alacak. HEP-‘SEN’in GNU başvurusuna 32 üye ülkedeki 36 sendika onay verdi. HEP-SEN bundan sonraki süreçte GNU’da Türkiye’yi temsil edecek. Böylece Türkiye, GNU’ya üye olan 33’üncü ülke HEP-SEN de 37. sendika oldu. HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek ve Başdanışman, Akademisyen Canberk Akdeniz, kısa bir süre önce NNU Politika Direktörü ve uluslararası faaliyet gösteren GNU Koordinatörü Kenneth Zinn ile ilk teması gerçekleştirmişti. 

HEPSEN ABD

GNU Üyeliği ve Sağlayacağı Katkılar Ne Olacak?

Peki Türkiye’den bir sağlık sendikasının GNU’ya üye olması ne gibi artılar getirecek? GNU’ya üye olmak başka uluslararası işbirliklerinin, üyeliklerin de kapısını aralar mı? Hemşireler için GNU üyesi bir sendikada olmak ne gibi avantajlar sağlar? HEP-SEN Başdanışmanı Akademisyen Canberk Akdeniz, HEP-SEN’in GNU üyeliğinin kesinleşmesi sonrasında sorularımızı yanıtladı. Yurt dışındaki büyük meslek örgütlerine üyeliklerin sağlayacağı avantajlara ilişkin bilgi verdi. Akdeniz, 2023 yılı başları itibariyle sendika olarak ‘uluslararasılaşma’ çalışmalarına başladıklarını, bu süreçte uluslararası örgütlerin faaliyet alanlarını, üye olunabilecek kurum araştırmaları gerçekleştirdiklerini belirtti. 

hepsen 1 mayıs

Mayıs Ayında Başlayan Süreçte Mutlu Son!

HEP-SEN’in uluslararası alanda da bilinilirliğini artırmaya yönelik çalışmaları kapsamında İngilizce hazırlanan brifingin Mayıs ayı başlarında yurt dışındaki meslek örgütlerine gönderildiğini söyleyen Canberk Akdeniz, “Birçok uluslararası kuruluştan geri dönüş geldi. Bunların ilk GNU’ydu. NNU Politika Direktörü bizlerle iletişime geçti. Üyelik sürecini başlattık. Bünyelerindeki diğer sendikaların da kabulü ile HEP-SEN de artık GNU üyesi oldu” dedi. 

canberk akdeniz

GNU Üyeliği Nasıl Bir Kazanım Sağlar? HEP-SEN Ekim’de ABD’de Yolcusu

HEP-SEN, GNU üyesi olmasının kesinleşmesiyle; ABD’de GNU’ya üye 32 ülkeden 36 sendikanın temsilcilerinin katılım sağlayacağı ve Ekim ayında gerçekleştirilecek toplantı için hazırlıklara başladı. Hemşirelik ile ilgili son dönem gelişmelerin ve birçok konu başlıklarının yer alacağı  toplantı etkinliğine Genel Başkan Yunus Şimşek, Başdanışman Canberk Akdeniz’den oluşan HEP-SEN heyeti katılım sağlayarak, GNU ile ilk yüzyüze teması Ekim’de gerçekleştirecek. Ardından GNU üyesi olmanın avantajlarının üyelere de yansıması amacıyla hummalı bir çalışma başlatacaklarını, yeni projeler için start vereceklerini ifade eden Canberk Akdeniz, yurt dışında yeni üyeliklerin de söz konusu olabileceğini ifade etti. Başdanışman Akdeniz şunları söyledi: “Her ülkede hemşirelik mesleği ve hemşireliği ilgilendiren gelişmeleri bu sendikalar üyeleriyle paylaşıyor. Öncelikle uluslararası gelişmelerden haberdar olma ve deneyim paylaşımı imkanı yakalanacak. İlerleyen zamanlarda uluslararası alanda hayata geçirmeyi planladığımız projelerimiz var. Projelerimizi toplantıda sunmak üzere hazır gideceğiz” dedi. 

İyi Hemşirelik Uygulamaları ve Uluslararası Dergi Projeleri

İyi hemşirelik uygulamaları konusunda bir projeleri olduğundan ve bunu uluslararası arenada gerçekleştirme avantajından bahseden Akdeniz, “iyi hemşirelik uygulamaları projemiz, uluslararası birçok dile çevrilebilecek şekilde olan, hemşireliğin bilimsel yönünü geliştirecek, en son teknoloji ve bilimsel araştırmaların sonuçlarını harmanlayıp uygulamaya nasıl aktarılabileceğine yönelik bir rehber niteliğinde olacak. Bunun yanında bir araştırma trendi belirleyecek bir platform da olacak. Ayrıca bir de uluslararası bir dergi oluşturma projemiz var. İşbirliği önerisi sunacağız. İlerleyen aşamalarda Ulusal Ve Uluslararası Sendika Okulu adıyla oluşturmak istediğimiz bir projemiz var. Sivil toplum hareketleri başka ülkelerde farklı adlarla ortaya çıkabiliyor. Amacımız büyük ulusal düzeyde bir deneyim paylaşımı ağı oluşturmak” dedi. 

GNU Avantajlarından Yalnızca Üyelerimiz Faydalanacak

İlk etapta kurumsal düzeyde projelerle GNU’da etkin olacaklarını ifade eden Akdeniz, projelerden elde edilen kazanımları ve  ürünleri yalnızca üyelere açacaklarını belirterek şunları ekledi: “Bizim hemşirelik mesleğimizi bir küme olarak ele alırsak, Türkiye’de hemşirelik programlarında öğretebilidiğimiz kısıtlı bilgiler var. Yine de AB uyum kriterleri zamanında birçok şeyi standartlaştırdığımızdan yine de o çembere yakın bir noktadayız diyebiliriz. Ama iş mevzuatın izin verdiğine geldiğinde neredeyse yüzde 60 düşüyor. Kurumlara gelince bir düşüş daha yaşanıyor. sonra hemşirenin sahada uyguladığı daha da düşüyor ve toplumun gördüğü hemşirelik çok küçük bir noktaya sıkışmış oluyor.”

Hemşireler Kendilerine Öğretileni Sahada Yansıtamıyor!

Aslolanın kümenin bütünü olduğuna işaret eden Akdeniz, “Bu da toplumda hemşirelik mesleğine olan imajı ve saygıyı düşürüyor. Hemşireler kendine öğretileni sahada yansıtamıyor. Çok fazla hemşirelik programının olması ve çok fazla hemşirelik mezunu olması konusu var. Bu da OECD ortalamasını tutturmak için dünyada da böyle, bütün hükümetlerin yaptığı bir şey. Ancak eğitim kalitesi düştüğü için hemşirelik profili de istenilen seviyede değil. Bütün bunlara baktığımızda bizim bir paradigma değişimine gitmemiz gereklidir. Bu noktada da GNU üyeliği ile bu değişime katkı sunacağız” dedi. 

Hemşirelere Uluslararası Yüksek Lisans Programları Avantajı

Geçtiğimiz yıllarda Kıbrıs Hemşireler Sendikası’nın Kıbrıs Hemşireler Birliği’ne dönüştüğünü ifade eden Akdeniz, “Şu anda ciddi bir uygulama alanı bulabileceğimiz bir durum var. Türkiye’de de bunu uygulamak istiyoruz. Bu noktada GNU üyeliği bize büyük avantaj sağlayacak. GNU’nun ana kurucu teşkil organı NNU’dur. ABD’de bir RUSH Üniversitesi ve hastanesi var. Srilanka’da yine böyle bir kuruluş var.  Bu arkadaşlar hem sendika hem dernek hem de birlik gibiler. Üniversiteleri var, kendi yüksek lisans programları var. Onlar da işbirliği yapmak istediklerini ifade ettiler. İlerleyen süreçte tüm bu avantajlı durumlar düşünüldüğünde Türkiye’deki hemşireler için uluslararası online yükseklisans programları ve daha buna benzer programların desteklenmesi gibi projeler gerçekleştirilebilir” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Continue Reading
magazin haberleri