Sağlık
Uzun Yaşamanın Sırrı: Akdeniz Tipi Beslenme !
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, uzun ve sağlıklı yaşam konusunda beslenme önerilerinde bulundu.
Sağlıklı beslenme ve diyetler konusunda önemli bilgiler veren Prof. Dr. Yörükoğlu, YouTube kanalında önemli açıklamalarda bulundu. Sağlıklı beslenme ve diyetler konusundaki tartışmalara son noktayı ‘Akdeniz Diyeti’ beslenme ve yaşam tarzı konusundaki açıklamalarla koyan Yörükoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) otorite sayılan hekim ve beslenme uzmanlarının katılım gösterdiği bir panelde, son yılların önde gelen diyetlerini değerlendirdiklerini ve bir rapor yayınladıklarını söyledi. İncelenen diyetlerin uygulama kolaylığı kilo kontrolüne olan etkilerinin ve ayrıca kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanserler üzerine olan etkilerinin de ortaya konulduğunu söyleyen Prof. Dr. Yörükoğlu, panelde yapılan çalışmalar sonucunda Akdeniz Diyeti’nin her kategoride ve toplamda birinci sırayı aldığını vurguladı.
Hangi Diyetler Değerlendirmeye Alındı?
Panelde değerlendirmeye alınan diyetler arasında ilk 10’da şunlar bulunuyor: Akdeniz Diyeti, Dash Diyeti, Flexitarian Diyeti, MNG Diyeti, TLC Diyeti, Mayo Clinic Diyeti, Volümetrics Diyeti, Weightwatchers Diyeti, R.Weil’s Anti İnflammatory Diyeti ve Ornish Diyeti. Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yörükoğlu, “dikkat ederseniz bu diyetlerin içinde Ketojenik, Palio ve Dukan Diyeti gibi et ağırlıklı moda diyetler yok. Bu arada hemen belirteyim Akdeniz Diyeti Amerika tarafından önerilen 3 diyetten bir tanesi ama burada dikkat edilmesi gereken husus şu Akdeniz Diyeti esasen bir diyet değildir” dedi.
Akdeniz Diyeti Bir Yaşam Tarzıdır!
Akdeniz Diyeti denilen olarak bilinen beslenme şeklinin binlerce yıllık bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yörükoğlu şöyle konuştu: “Akdeniz Diyeti beslenme şekli bir geleneğe dayanan bir beslenmedir. Daha doğrusu bir yaşam tarzıdır. Akdeniz Bölgesi’ndeki insanların daha sağlıklı oldukları ve daha uzun yaşadıkları bir bilimsel gerçektir. Dünyanın en sağlıklı ve en uzun yaşayan insanlarının tanımlandığı budur. Mavi bölgelerin iki tanesi Akdeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Anılan mavi bölgeler Yunanistan’a ait İkarya Adası, İtalya’nın Sardunya Adası, Japonya’nın Okinawa Adası, Costa Bölgesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Loma Linda Bölgesidir. Birer Akdeniz Adası olan İkarya ve Sardunya da zaten 4 dörtlük Akdeniz tarzı beslenme uygulanıyor ama bütün bölgelerin beslenme ile yaşam tarzları arasında çok önemli benzerlikler ve ortak noktalar var. Bu bölgelerde yaşayan insanların ortak özelliği ortalama yaşam süresinin 90’ın üzerinde olmasıdır. Yaşam süresinin dünya ortalamasının 10-12 sene üzerinde olduğu bu bölgelerdeki insanlar arasında yaşayan yüz yaşını aşmış kişilerin oranı da dünya ortalamasının 10 kat üzerindedir.
Akdeniz Mavi Bölgelerindeki İnsanlar Nasıl Besleniyor?
Akdeniz tarzı beslenmeyi temsil eden şemadan ve Akdeniz Beslenme Piramidi konusunda bilgilendiren Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu şunları söyledi: “ Piramidin tabanında en çok yenilen bakliyatlar, tam tahıllar, ceviz ve badem gibi kuruyemişler var. Bu gıdalar her gün yeniliyor. Piramidin yukasına gidildikçe yine günlük olarak ve bol miktarda yenilen meyve, sebze ve salatalar var. Bu arada bir üst seviyede görülen zeytinyağı günlük olarak her yemeğin içeriğinde var. Piramidin yukarısına çıktıkça daha az yenilen gıdalar var. Bu noktada haftada bir iki kez yenilen balık ve deniz ürünlerini görüyoruz. Onun da üzerinde yine haftada bir iki kez ve ufak miktarlarda yenilen tavuk, yumurta ve peynir var.”
Akdenizliler Tatlıyı Bayramdan Bayrama Yiyorlar!
Akdeniz Tipi Beslenme Piramidi’nin zirvesinde en az hatta nadiren tüketilen gıdalar olduğunu belirten Prof. Dr. Yörükoğlu, “Bunlar kırmızı et ve tatlılardır. Bu gıdalar bayramdan bayrama ve düğünden düğüne yeniliyor. Piramidin tabanında hareketli bir yaşam, aile ve dostlarla birlikte vakit geçirmek de var. Akdeniz halklarının yaşam tarzına bakıldığında birtakım değişik özellikler ortaya çıkıyor. Her şeyden önce bu insanlar mevsimsel besleniyorlar. Meyve, sebze ve salatalar mevsiminde yeniliyor. Bu mevsimlerde elde edilen birtakım meyve, sebze ve salatalar konserve edilerek daha sonraki aylarda ve kış aylarında yenilebiliyor aynı zamanda. Bu insanlar hazır gıda ve suni gıdalar yemiyorlar.”
Akdeniz Bölgelerinde Yılda 150 Gün Oruç Tutuyorlar!
Akdeniz bölgelerinde yapılan çalışmaların gösterdiği ilginç sonuçlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yörükoğlu, “Bu bölgelerde genel olarak spor yapan neredeyse hiç kimse yok. Ancak bir başka özellik bu insanların sürekli olarak günlük aktivitelerde bulunmalarıdır. Sardunya ve İkarya Adası’nda yılda yaklaşık 150 gün Katolik veya Ortodoks tipi oruç tutulmaktadır. Yine bu toplumların ortak bir özelliği aile ve dostluk ilişkilerine çok önem vermeleridir” dedi.
Akdeniz Tarzı Beslenme Niye Bu Kadar Sağlıklı?
Akdeniz tarzı beslenme piramidindeki yenilen gıdaları tek tek analiz eden Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yörükoğlu, “En çok yenilen gıdaların başında tam tahıllar, bakliyat ve kuruyemişler var. Bu gıdaların ortak özelliği enerji metabolizmamızın ihtiyacı olan kompleks karbonhidratlardan, liflerden zengin olmalarıdır. Aynı zamanda kompleks karbonhidrat içeren tam tahıllar ve bakliyat önemli bir vitamin mineral ve antioksidan kaynağıdır. Özellikle bol miktarda yenilen kuruyemişler aynı zamanda sağlıklı doymamış yağlardan zengindir. Kalp sağlığı bakımından fevkalade önemlidir. Bu gıdaların başka özelliği ise liflerden çok zengin olmalarıdır. Lifler bizim bağırsak sağlığımız için fevkalade önemlidir. Bağırsaklarımızdaki probiyotik, faydalı bakterilerin yegane gıdası liflerdir. Aynı zamanda bağırsaklardan yağ ve kolesterol emilimini de azaltır. Piramidin ikinci kademesinde gördüğümüz meyve, sebze, salataların en büyük özelliği ise vitamin ve minerallerin ötesinde çok zengin birer antioksidan kaynağı olmalarıdır. Bizi genç ve sağlıklı tutan gıdaların başında bunlar var” diye konuştu.
Akdeniz Mutfağının Olmazsa Olmazı: Zeytinyağı
Akdeniz mutfağının olmazsa olmazları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yörükoğlu, “Zeytinyağı zaten başlı başına bir sağlık kaynağıdır. Zeytinyağındaki sağlıklı doymamış yağlar, Omega 3 yağlar yüksek oranda antioksidanlar, kalp damar sağlığı açısından fevkalade önemlidir. Bir üst kademede balık ve deniz ürünlerini görüyoruz. D vitamininin neredeyse tek besinsel kaynağı balıklardır. D vitamininin kemik sağlığından kalp ve beyin sağlığına bağışıklık sisteminden kanserlere karşı olan olağanüstü etkileri vardır” şeklinde vurguda bulundu.
Doktordan Öneriler
Yapılan sayısız bilimsel çalışmanın Akdeniz tarzı beslenmenin; şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kansere karşı müthiş koruyucu etkilerini ortaya koyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yörükoğlu şu önerilerde ve açıklamalarda bulundu: “Başta söylediğim gibi Akdeniz Diyeti, bir diyet değil bir beslenme şeklidir. Daha önemlisi bir yaşam tarzıdır. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzlarıyla Akdeniz halklarının dünyanın en uzun yaşayan halkları arasında olmaları tesadüf değil. Sizlere önerim şu olacak mümkün olduğu kadar Akdeniz tarzı bir beslenme tutturun. İkincisi mutlaka ve mutlaka hareketli olun. 16-8 tarzı aralıklı orucu hiç olmazsa haftanın 1-2 günü uygulayın. Bunları yaparsanız size karada ölüm yok!” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)