Connect with us

Kültür Sanat

58 Âşık, 58 Kitap İle Anlatıldı

Sivas Belediyesi tarafından şehrin kültür hazinesine katkı sağlamak amacıyla “58 Âşık 58 Kitap” adı altında yeni bir kitap seti hazırlandı.

Published

on

Sivas Belediyesi tarafından şehrin kültür hazinesine katkı sağlamak amacıyla “58 Âşık 58 Kitap” adı altında yeni bir kitap seti hazırlandı. Hayata geçirilen proje için düzenlenen tanıtım toplantısında, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ile âşıklar ve onları anlatan kitapların yazarları bir araya geldi.

 

Yetiştirdiği binlerce âşık, ozan ve şair ile Türk halk kültürüne büyük katkılar sunan Sivas’ta, bu geleneğin temsilcisi olan âşıkların hayatları ve eserlerini konu alan 58 yeni kitap yayınlandı. Sivas Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen proje; gerek vefat etmiş, gerekse hala yaşayan âşıkların eserlerinin gelecek nesillere aktarılması adına büyük önem taşıyor.

 

Programda yazarlar adına söz alan halkbilimci ve yazar Dr. Doğan Kaya, “Kültür ve sanata verdiği katkılardan dolayı Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Biz başkanımızın, başkanımız da bizim her zaman yanımızda… Bugün tanıtımını yaptığımız ve envantere girecek olan bu çalışmalar Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor diyebiliriz. ‘Âşıklar Yatağı’ olan Sivas’ta bugünkü tespitlerimize göre 1.100’ün üzerinde âşık ve şair bulunuyor. Biz bunun 816’sını 2009 yılında Sivas Valiliği yayınları arasında 5 bin sayfa 3 cilt olarak yayınladık ancak o kitapta yer alamayan pek çok şairimiz, âşığımız vardı. Sivas 1.285 köyü ile Türkiye’nin en fazla köyüne sahip olan ili. Bu anlamda sadece Sivas merkezi değil, ilçeleriyle, köyleriyle kültür ve sanat anlamında Sivas’ı kucaklayan bir başkanımız var. Kendisine gerçekten teşekkür etmek istiyorum. Herhangi bir yere kaldırım yapsanız 2036 yılında kaldırılabilir. Ancak şu çıkarılan eserler 2070 yılında da gösterilebilecek. Kitaplarımız yaşayan tarihlerimizdir. Nesilden nesile aktarabilecek bir emanettir. Bu emanetlere sahip çıkmak gelecek nesillere bırakılabilecek en büyük hediyedir. Bu eserleri ortaya çıkartırken iki önemli noktada durmak istiyorum. Birincisi Türk kültürüne hizmet… İkincisi farkında mısınız bilmiyorum ama suyu bulandırdık. Ben Erzurumluyum, ben Karslıyım, ben Kahramanmaraşlıyım. Oralarda Belediye Başkanlarımızın karşısına çıkacağız ve diyeceğiz ki, Başkanım görüyor musun Sivas Belediye Başkanımız 58 Aşığa 58 eser bastırmış. Yani tüm Türkiye ye örnek olacak bir projeye hep birlikte imza attık. Böylece kazanan yine Türk kültürü olacak. 2021 yılında yaşayan 15 aşığımız, 2022 yılında hayatta olmayan 22 aşığımızın eserleri derlendi. Sivas kültürüne büyük katkı sağlandı. Ben tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.” dedi.

 

Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı ise “Gururluyum, mutluyum, huzurluyum… Sultanşehir Sivas’ımızın kültürüne bir nebze de olsa katkıda bulunabilmek beni çok mutlu etti. Uzun bir yolculuktu, sabır istiyordu. Başkanımız Hilmi Bilgin’e çok teşekkür ediyorum. Böylesi eserler dizisini Sivas’a hediye etti. Bu süreçte sizleri de meraklandırdık. Sordunuz, bazen cevap veremedik ancak bu zamana yetiştirebildik. Ben çok memnunum. Yola çıktığımız tüm arkadaşlarımıza, yayın kurulumuza ve siz değerli yazarlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Ahirete intikal etmiş bütün âşıklarımızın ruhları şâd mekânları cennet olsun.” şeklinde konuştu.

 

Programda konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Türk kültürünün ve Sivas’ın değerleri olan âşıklarımız adına yaptırmış olduğumuz ‘58 Âşık 58 Kitap’ projemizin mutluluğunu yaşıyoruz. Sivas bir vefa şehridir. Bu noktada âşıklarımıza vefa göstermek için böylesi önemli bir projeyi hayata geçirmek bize nasip oldu. 58 âşığımız adına 58 yazarımızın kaleme aldığı kitapları hemşehrilerimizle buluşturuyoruz.  Göreve geldiğimiz andan itibaren bu şehrin her bir değerine sahip çıkmak, onu layıkıyla anabilmek, Rahmet-i Rahman’a kavuşanları gelecek nesillere aktarabilmek adına birçok projeye imza atıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“2023 YILINI ‘ÂŞIK VEYSEL KÜLTÜR VE SANAT SEZONU’ İLAN ETTİK”

Konuşmasının devamında Bilgin; “İnşallah 2023 yılını ‘Âşık Veysel Kültür ve Sanat Sezonu’ olarak ilan ettik. Bugün itibariyle sezonumuzu başlatmış oluyoruz. 2023 yılı UNESCO tarafından Âşık Veysel yılı ilan edildi. Âşık Veysel bizim bir değerimizdir. 2023 yılı Âşık Veysel Kültür ve Sanat Sezonu dolu dolu geçecek. Amacımız şehrimizin tüm renklerini Sivas’ın değerlerini gerektiği gibi anabilmek, onları doğru bilgilerle gelecek nesillere aktarabilmek. Bu anlamda yapılabilecek her projenin yanında ve arkasındayız. Yeter ki biz somut olmayan değerlerimize doğru bilgilerle, doğru ifadelerle sahip çıkalım ve yeni nesillere aktaralım. Belediyeciliği sadece altyapı yapan, bina yapan değil şehrin her noktasında şehrin kılcal damarı gibi her yerde olması gereken bir kurum olarak görüyoruz. Bu noktada üzerimize düşeni yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde farklı proje ve çalışmalarla bir ve beraber olacağız. 58 âşığımızın hayatı ve sözlerinin kaleme alındığı 58 eseri Türk kültürüne armağan ediyoruz. Şehrimize ve ülkemiz kültürüne hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Ozanların şiirleriyle süslediği programda Bilgin, yazarlar ve âşıklar ile yayın kuruluna teşekkür belgesi takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading
magazin haberleri